Samuelsen fastholder valgtrussel: »Der er intet ændret overhovedet. Næste spørgsmål«

Anders Samuelsen og Liberal Alliance kræver stadig en topskattelettelse på fem procentpoint. Og hvis ikke Lars Løkke Rasmussen leverer det i løbet af 2025-forhandlingerne, vil partiet vælte regeringen.

Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen holder pressemøde på Christiansborg om regeringens 2025-plan. Fold sammen
Læs mere
Foto: "lafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intet er ændret for Liberal Alliance. Partiets ultimative krav om topskattelettelser står ved magt.

Det siger Anders Samuelsen på et pressemøde på Christiansborg, hvor han for første gang melder samlet ud, hvordan Liberal Alliance forholder sig til regeringens 2025-plan.

»Intet er ændret overhovedet: Samme position, ingen vaklen i geledderne,« siger Anders Samuelsen, der på pressemødet præsenterer Liberal Alliances bud på en 2025-plan.

LA-formanden fastholder på pressemødet, hvor han er flankeret af finansordfører Joachim B. Olsen og skatteordfører Ole Birk Olesen, at partiet ikke kan støtte regeringen, hvis ikke 2025-planen ender med en topskattelettelse på fem procentpoint for alle danskere, der betaler topskat.

»Det er på tide, vi starter en værdikamp. Og jeg fornemmer, vi har opbakning til det. Der er intet ændret overhovedet. Næste spørgsmål,« siger LA-lederen og fortsætter om sit partis krav:

»Mange spørger, hvorfor vi holder fast i topskat. For os er det værdipolitik. Der er kommet en retorik, der hedder skattelettelser eller velfærd. Og at man tager fra de fattigste og giver til de rigeste. Det er fuldstændig forkert,« siger Samuelsen og fortsætter:

»Målet i vores 2025-plan er helt at afskaffe topskatten. I kompromissets navn har vi sagt, at vi har en rød linje på fem procentpoint hele vejen op. Det er ikke sikkert, at vi er tilfredse med det, men det er vores røde linje,« siger Liberal Alliances partileder, der på pressemødet gentager sin opfordring til Lars Løkke Rasmussen om at udvide regeringen og danne et flertalsregering med deltagelse af både Venstre, Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance.

Samuelsen: »Det har været en hård kamp«

Siden i går har det politiske Danmark ventet i spænding på, hvordan Liberal Alliance og Anders Samuelsen forholdt sig til det faktum, at Lars Løkke Rasmussen i sin 2025-plan ikke har fundet plads til fem procentpoints topskattelettelser til landets allerrigeste.

For nok sagde Samuelsen allerede i går aftes, at 2025-udspillet ikke er godt nok og pegede på, at den planlagte vækst i det offentlige forbrug på 0,5 procent bør droppes, og at skattelettelsen i bunden er både for lille og for kompliceret.

Pressemødet i dag er første gang, Anders Samuelsen kommenterer topskattelettelserne i Løkkes udspil.

»Jeg er utrolig glad for, vi har fået regeringen så langt, at der ligger det her udspil. Det har været en hård kamp. Så der er nok ikke nogen tvivl om, at det, der ligger nu, kan tilskrives Liberal Allliance, og det er vi glade for,« siger Anders Samuelsen og siger om sit partis 2025-plan.

»Det er skarpere, det er mere ambitiøst, det er enklere og det er mere liberalt,« siger Anders Samuelsen og slår fast, at de forhandlinger, der indledes på fredag, ikke ender med en aftale hen over midten med deltagelse af Mette Frederiksen og Socialdemokraterne:

»Det kommer ikke til at ske, at regeringen laver en aftale henover midten med Socialdemokraterne, Det kommer ikke til at ske,« siger Samuelsen inden sin sidste replik:

»Der kommer ikke et valg. Der kommer en lettelse i topskatten. Tak for i dag.«

De stålsatte øjne og grundlovsdag-truslen

For at forstå Liberal Alliances udmelding i dag, er vi nødt til at skrue tiden tilbage.

Historien om Anders Samuelsens trusler om at vælte regeringen tager nemlig sin begyndelse for mere end et år siden.

Allerede under regeringsforhandlingerne på Christiansborg i dagene efter valget 18. juni kom den første trussel. Det var dengang, LA-lederen bad en journalist om at se ham i øjnene og se, hvor stålsat han var.

Anders Samuelsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Anledning: Samuelsen havde fortalt journalisterne, at han krævede, at Lars Løkke Rasmussen skulle skrive ind i regeringsgrundlaget, at topskatten skulle sænkes. Ellers ville V-regeringen få en »ekstremt kort levetid«, lød det.

Forhandlings-truslen, kunne vi kalde den.

Lars Løkke Rasmussen blev som bekendt statsminister og Samuelsens krav blev skrevet ind i regeringsgrundlaget. I foråret 2016 vil regeringen »indkalde til forhandlinger med henblik på at sænke skatten på arbejdsindkomster,« står der i den passage af regeringsgrundlaget, hvor »ambitionen« om at sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 procentpoint også er udspecificeret.

Men kort efter, at 2015 var blevet til 2016, bekendtgjorde regeringen, at skatteforhandlingerne var udskudt. Udgifterne til flygtninge og asylansøgere var eksploderet og skulle gøres op først, lød det.

Det førte til endnu en valgtrussel fra Anders Samuelsen. Grundlovsdag-truslen, kunne vi kalde den.

»Så længe regeringen lever op til regeringsgrundlaget, som inkluderer en tidsramme for skatteforhandlingerne, så garanterer vi regeringens overlevelse. Hvis det viser sig til grundlovsdag, at de ikke lever op til regeringsgrundlaget, kan vi ikke garantere regeringens overlevelse længere,« sagde Samuelsen til politiko.dk.

Juledeadlinen

I dag huskes februar i år nok mest for at være måneden, hvor krisen i blå blok brød ud i lys lue, og Løkke truede med at udskrive folketingsvalg, fordi Søren Pape Poulsen og de Konservative udtalte mistillid til daværende miljøminister Eva Kjer Hansen.

Men inden det mistillidsvotum var Anders Samuelsen faktisk afsender på endnu en trussel om at trække støtten til Løkke-regeringen i selv samme februar.

Det skete i Jyllands-Posten, da han lancerede sin jule-trussel.

Foto: Henning Bagger.

»Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer,« sagde han til avisen og uddybede, at han for alt i verden ville undgå at ende som Enhedslisten, der ifølge ham blev »grint ad« af den S-ledede regering.

Anders Samuelsen frygtede ikke at trække stikket på regeringen, gentog han. LA-lederens eneste frygt, lød det, er »ikke at have gjort en forskel«.

Sådan. Tre trusler på få måneder.

Men så skiftede LA-retorikken. I løbet af foråret var det i hvert fald som om, Anders Samuelsen og Liberal Alliance havde valgt en anden tilgang.

Væk var truslerne, der i stedet blev afløst af opfordringer om at danne en fireparti-regering. Og et stunt på LA-lansmødet i april, hvor han i seks sekunder holdt kunstpause efter at have indledt sin tale med at sige, at han da godt kunne finde på »en masse kritik af de andre partier«.

Nej. Samuelsen gad ikke slås internt i blå blok mere, lød det.

5,0-truslen

Indtil denne måned, hvor Samuelsen igen var klar til at true regeringen på livet. 5,0-truslen, kunne vi kalde den.

Truslen kredsede igen om topskattelettelser. Denne gang med et ufravigelig og et umisforståeligt krav om, at LA forventede topskattelettelser på 5 procentpoint. Ikke 4,9, men 5,0 procentpoint.

»Det er de fem procent, jeg skal have. Ellers er der ikke nogen Venstre-regering længere. Man skal sætte en grænse et sted, og vores røde linje går her,« sagde Anders Samuelsen i et interview med Berlingske oven på en kronik i samme avis.

Og selvom flere af Samuelsens folk i går var ude og sige semi-pæne og overordnede ting om regeringens 2025-plan, har det politiske Danmark ventet på, at Samuelsen selv kommenterede de manglende topskattelettelser for folk med indkomster over en million kroner om året.

Også selvom Samuelsen i går aftes åbnede lidt for LA-holdningen ved på Facebook og til politiko.dk at betone, at planens bebudede skattelettelser i bunden ikke var tilstrækkelige.

LA-holdningen til topskattelettelserne i Løkkes plan har vi så fået her til eftermiddag.

Foto: "lafur Steinar Gestsson.