Samuelsen efter Thulesens udfordring: Vi skal nok nå topskat inden jul

Mens Thulesen Dahl ikke tror, det er realistisk at nå en 2025-aftale med topskat inden jul, så holder LA fast.

Foto: Jens Astrup

»Mit bud er, at vi skal nok nå det hele inden jul.«

Sådan lyder det fra Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, efter fredagens forhandlinger om finansloven i Finansministeriet.

Her blev Samuelsen for alvor udfordret af Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Efter flere rolige møder om finansloven fastslog Thulesen, at han ikke bare vil tale ældre, sundhed og mere politi i forhandlingerne om finansloven. Også udlændingestramninger skal på bordet.

Det kunne åbne hele topskatteopgøret i blå blok, fordi udlændingestramninger betragtes, som den betaling DF skulle have for at gå med i en aftale med topskattelettelser.

Samtidig fastslog Thulesen Dahl, at han ikke tror på en aftale om topskat inden jul. Det er ellers, den deadline Anders Samuelsen har sat - ellers vil han vælte regeringen.

Anders Samuelsen ønsker dog ikke at åbne slagsmålet på ny:

»Jeg har ikke nogen kommentarer til det. Vi følger den skabelon, som regeringen har lagt op, og den siger, at vi diskuterer finanslov nu,« siger Anders Samuelsen.

Mener du, det er realistisk at nå det inden jul?

»Nu er det hverken Kristian Thulesen Dahl eller mig, der sidder for bordenden under de her forhandlinger, eller under de forhandlinger der kommer efter finansloven.«

»Det gør Lars Løkke Rasmussen (V) og Claus Hjort Frederiksen (V), og det har jeg stor respekt for,« siger Anders Samuelsen.

Er der overhovedet nogen grund til at fortsætte forhandlingerne, hvis man ikke kan nå i mål med topskattelettelser?

»Prøv at hør her: Jeg er sikker på, at hvis man kan blive enige om en finanslov, der har et budget på cirka 1000 milliarder kroner i løbet af de næste 14 dage, så finder vi nok også en løsning på de cirka 70 milliarder, vi efterfølgende skal fordele i forbindelse med 2025-planen.«

Det virker næsten ikke, som om du vil tale om topskattelettelser?

»Vi har lavet en aftale med regeringen om, at nu fokuserer vi på finansloven, og så tager vi resten bagefter,« siger Samuelsen og tilføjer:

»Thulesen Dahl har en idé om, hvad vi kan nå og ikke nå. Det er fair nok. Jeg har en idé om, at hvis vi kan fordele 1000 milliarder på to uger, så kan vi også fordele 70 milliarder på de sidste seks uger inden jul.«

/ritzau/