Samuelsen dropper trussel og stemmer for finanslov: »Vi sænker paraderne«

Liberal Alliance har truet med ikke at stemme for regeringens egen finanslov. Nu dropper partiet truslen, fortæller LA-leder Anders Samuelsen. Lars Løkke Rasmussen: Det borgerlige Danmark står »ved en skillevej«.

Liberal Alliancers leder Anders Samuelsen holder pressemøde på Christiansborg angående partiets holdning til de aktuelle finanslovsforhandlingerne tirsdag den 19. december 2017. . (Foto: Jens Astrup/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliance dropper nu sin trussel om at stemme imod regeringens finanslov.

Det fortæller LA-leder Anders Samuelsen på et pressemøde i Liberal Alliances gruppeværelse på Christiansborg tirsdag aften.

»Ingen må kunne sige, at Liberal Alliances manglende tålmodighed eller vores stolthed stod i vejen for en skattereform og en ny udlændingepolitik,« siger Samuelsen:

»På den baggrund har jeg sammen med Liberal Alliances folketingsgruppe nu besluttet, at Liberal Alliance på fredag stemmer for finansloven.«

Finansloven skal tredjebehandles på fredag 22. december, og forhandlingerne om skattelettelser og udlændingestramninger udskydes nu til januar.

Da regeringen og Dansk Folkeparti fredag 8. december blev enige om en aftale om næste års finanslov, meddelte Liberal Alliance pludselig, at partiet kun ville stemme for finansloven, hvis der inden da var indgået en aftale om skattelettelser.

Det var en klar aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti, at der skulle landes en skatteaftale inden tredjebehandlingen af finansloven, lod LA forstå.

Og den udlægning holder Anders Samuelsen fast i, selvom Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har afvist, at der er indgået en sådan aftale.

»Da vi indgik finanslovsaftalen, blev jeg og Simon Emil Ammitzbøll-Bille bibragt den forståelse, at vi kunne få alle aftalerne på plads inden tredjebehandlingen af finansloven,« siger Anders Samuelsen på pressemødet.

Han tilføjer, at hans ønske om skattelettelser »står højere end fokus på proces«.

»Vi har kæmpet for en skattereform i årevis i Liberal Alliance. Muligheden for, at vi kan være tæt på et godt resultat for Danmark om ganske kort tid står højere for mig og Liberal Alliance end frygten for hån, spot og latterliggørelse. Derfor er jeg villig til at gøre endnu et forsøg,« siger LA-lederen.

Direkte adspurgt om, hvornår skatteaftalen nu skal være på plads, lyder Samuelsens svar:

»Jeg tror, at jeg nu vil prøve at lade den omvendte proces gøre sig gældende fremover. Altså den, som ikke inkluderer deadlines og ikke inkluderer ultimative krav og så videre, og så se, om det er rigtigt, at det er den vej, der fører til resultater. Det vigtigste er jo, at der kommer et resultat.«

Vil du fortsat love dine vælgere og danskerne historisk store skattelettelser?

»Når jeg har holdt den her tale, så har jeg også sagt, at nu prøver vi en anden proces. Det eneste, jeg lover fra nu af, er at arbejde i døgndrift for at skabe et godt resultat,« siger Anders Samuelsen.

Et dramatisk forløb

Forud for Anders Samuelsens melding er gået et tumultarisk forløb i dansk politik, hvor regeringen og Dansk Folkeparti har forsøgt at nå til enighed om en aftale om skattelettelser og udlændingestramninger, efter en aftale om finansloven blev landet for halvanden uge siden.

Regeringen forsøgte først at lande en aftale om skat og udlændinge samt om finansloven samtidig, men Dansk Folkeparti insisterede på at splitte forhandlingerne op. Det gik regeringen i sidste ende med til.

Kort tid inden præsentationen af finansloven skrev finansordfører Joachim B. Olsen (LA) så på Facebook:

»Den bliver kun vedtaget, hvis den skatteaftale, som ligger på bordet, falder på plads. Det er aftalen.«

Samtidig garanterede Anders Samuelsen på sin Facebook-profil, at regeringens bebudede skattelettelser ville falde på plads inden tredjebehandlingen af finansloven og inden jul, og at det ville blive »de største skattelettelser i historien«.

Siden fulgte flere forhandlingsmøder mellem regeringen og Dansk Folkeparti om skatteaftalen og om de udlændingestramninger, DF har krævet som betaling for at gå med til at give skattelettelser.

Kristian Thulesen Dahl gjorde det undervejs adskillige gange klart, at han anså det for at være tæt på umuligt at nå at lande en aftale om både skattelettelser og udlændingestramninger inden jul. Samtidig stod han fast på, at de to forhandlingsspor hænger uløseligt sammen.

DF-formanden kom også med klare opfordringer til statsministeren om at »få styr på sin regering«, ligesom han i sidste uge kaldte det »frustrerende«, at Liberal Alliance har truet med at stemme imod regeringens egen finanslov.

»Vi skal forhandle uden at have revolvere liggende på bordet,« lød det fra Kristian Thulesen Dahl.

Han afviste i samme forbindelse blankt, at Dansk Folkeparti og regeringen har indgået en aftale om, at der skulle være en skatteaftale på plads inden tredjebehandlingen af finansloven.

»Dansk Folkeparti har således ikke garanteret regeringen flertal for »historisk store skattelettelser«. Heller ikke givet garanti for, at forhandlingerne er færdige før jul,« skrev DF-formanden i sit ugebrev sidste mandag.

Løkke: Vi står ved »en skillevej«

Kort efter Anders Samuelsens udmelding holdt Lars Løkke Rasmussen et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet, hvor han gjorde det klart, at »meget har været på spil«.

»Derfor står det borgerlige-liberale Danmark ved en skillevej, som kan komme til at trække spor mange år frem i tiden. Vi kan lade det hele falde på gulvet, eller vi kan rykke sammen og arbejde os videre. Regeringen ønsker – og regeringen har valgt – det sidste. Derfor stemmes finanslovsaftalen igennem på fredag, og naturligvis med opbakning fra alle tre regeringspartier,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han fortalte samtidig, at regeringen og Dansk Folkeparti efter nytår vil mødes igen for at færdiggøre forhandlingerne om skat og udlændinge samt et nyt forsvarsforlig.

Det er Dansk Folkeparti, der har insisteret på markante stramninger af udlændingepolitikken som betaling for at gå med til regeringens skattelettelser, og den kobling ærgrer statsministeren sig over.

»Det er ærgerligt, at vi ikke kan gøre gevinsten lidt større for lavtlønnede uden partout at skulle stramme udlændingepolitikken samtidig. Men sådan er vilkårene – jeg står i spidsen for en mindretalsregering,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

LAs mange udskudte deadlines

Det er langt fra første gang, at Liberal Alliance har måttet se forhandlinger om skattelettelser blive udskudt.

I kølvandet på folketingsvalget i 2015 krævede Liberal Alliance, at den daværende Venstre-regering skrev en ambition om at lette skatten på »den sidst tjente krone« med fem procentpoint ind i sit regeringsgrundlag.

Kravet var ultimativt, lod Anders Samuelsen forstå.

Skatteforhandlingerne blev programsat til foråret 2016, og Samuelsen truede med at vælte V-regeringen, hvis ikke den leverede topskattelettelserne inden grundlovsdag.

Alligevel valgte Lars Løkke Rasmussen i januar at udskyde forhandlingerne om en skattereform til efteråret 2016, hvilket fik Anders Samuelsen til at forlænge sin frist til julen 2016.

I august 2016 præsenterede V-regeringen så sin helhedsplan, der ikke indeholdt de topskattelettelser, Anders Samuelsen krævede. Det førte hurtigt til et ultimativt krav fra LA om, at topskatten skulle lettes med minimum fem procentpoint for alle topskattebetalere.

Modsat kom Kristian Thulesen Dahl med et ultimativt krav om, at LA skulle opgive sit ultimative krav, og det førte til, at statsministeren udskød skatteforhandlingerne endnu en gang. I sidste ende valgte han at invitere både Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti med i sin regering.

I VLAK-regeringens regeringsgrundlag blev det indskrevet, at »færre skal betale topskat«, og at »regeringen ønsker at lette skatten på arbejde for alle«.

Forhandlingerne om en ny skattereform blev udskudt til dette efterår, og i mellemtiden aflivede LA endeligt partiets krav om topskattelettelser.

Siden kom regeringen med sit udspil til en ny skatteaftale, men den er altså nu efter et nyt tumultarisk forløb endnu engang blevet udskudt.

»Vi sænker paraderne i Liberal Alliance,« siger Anders Samuelsen.