»Samfundet er ikke et tagselvbord«

Socialminister Karen Hækkerup (S) blander sig i fattigdomsdebatten. Alle danskere skal sætte en ære i at klare sig selv, mener hun.

Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange danskere trænger til at få rusket op i værdierne, så det igen bliver en æressag at klare sig selv.

Sådan lyder socialminister Karen Hækkerups (S) overraskende reaktion på det seneste halvandet døgns heftige debat af, hvorvidt kontanthjælpsmodtageren Carina, der er blevet hevet frem af SFs socialordfører, Özlem Cekic, kan betragtes som fattig.

»Jeg synes ikke, at man er fattig, hvis man har 15.700 kroner om måneden efter skat. Der er brug for en debat om, hvordan vi betragter vores velfærdsgoder. Vi skal holde op med at betragte samfundet som et tagselvbord, som vi ikke selv skal bidrage til,« siger Karen Hækkerup.

Debat: Er 5.000 kr. om måneden værdigt?

Mediernes debatsider flød i går over med indlæg fra vrede læsere, som var forargede over, at kontanthjælpsmodtageren Carina blev fremstillet som fattig, når folk i arbejde ikke nødvendigvis har flere penge til rådighed.

Özlem Cekic erkendte også selv i går, at Carina ikke var fattig. Det stoppede dog ikke debatten.

»Det skal altså være en æressag at klare sig selv. Vi skal have rusket op i vores værdier, hvad det angår. Den debat vil jeg gerne sætte på dagsordenen,« siger Karen Hækkerup og advarer imod at lade en enkeltsag fjerne fokus fra dem, der ifølge hende, virkelig er fattige.

De Konservatives socialordfører, Tom Behnke, kunne ikke være mere enig:

»Det er en tiltrængt debat. Socialministeren har ret i, at der har været et værdiskred, hvor modtagerne af offentlige ydelser let glemmer, at andre har afleveret dem,« siger Tom Behnke.

Han mener dog, at regeringens fjernelse af starthjælp og kontanthjælpsloft peger i den forkerte retning, hvis det skal kunne betale sig at arbejde. En holdning, der deles af Liberal Alliances Joachim B. Olsen, som oprindelig skød fattigdomsdebatten i gang ved at skrive på sin Facebook-profil, at »jeg brækker mig« over påstanden om, at der findes fattige mennesker i Danmark.

»Det er en ekstremt vigtig debat. Men socialministerens holdninger falder lidt til jorden, når regeringen samtidig vil fjerne loftet over kontanthjælpen. Det gør jo, at sådan en som Carina får et endnu større rådighedsbeløb,« siger Joachim B. Olsen.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen er oprørt:

»Det er uforskammet at sige, at de arbejdsløse betragter samfundet som et tagselvbord. Der er ikke behov for den debat,« siger hun.

INFOshop: Danskerne: Udlændinge skal være som os