Sahlin: Danske politikere useriøse og umodne

Den socialdemokratiske partiformand i Sverige, Mona Sahlin, skyder med skarpt mod de danske politikere, efter VKO har foreslået at sende valgobservatører til Sverige.

Mona Sahlin Fold sammen
Læs mere
Foto: BOB STRONG

STOCKHOLM/KØBENHAVN: De svenske statsministerkandidater har ikke meget til overs for den ualmindeligt hårde kritik af det svenske valg, som Naser Khader (K), Michael Aastrup Jensen (V) og Pia Kjærsgaard (DF) i går sendte over broen.

Se den forbudte valgfilm her - klik!

I Jyllands-Posten gik de danske politikere til angreb på broderlandet, efter at de højrenationale Sverigedemokraterna har fået deres valgvideo cencureret af svensk TV4. At vælgerne på valgdagen i fuld offentlighed skal udvælge, hvilke partiers valgsedler de vil have med ind i boksen samt SVTs beslutning om ikke at lade SD tage del i partilederrunderne er ligeledes faldet de danske politikere for brystet, men de svenske partiformænd mener ikke, at der er noget at komme efter.

»Det er meget svært at forstå den danske kritik, når man følger med i den svenske valgkamp,« siger statsminister Fredrik Reinfeldt:

»Jeg ved ikke, om det var rigtigt af TV4. Jeg er gudskelov ansvarlig for mange ting, men ikke for publiceringsbeslutninger på TV4. Men der er masser af muligheder for at få taletid og lejlighed til at udtrykke sine standpunkter og synspunkter i den her valgkamp.«

Mens Reinfeldt vælger at udtrykke sig diplomatisk, er Socialdemokraternas statsministerkandidat, Mona Sahlin, ude med riven efter de danske politikere.

»Det er useriøst. Vi har et fuldt ud demokratisk valg i Sverige, og jeg er stolt over, at der er lande, politikere og myndigheder, der kan skelne mellem ytringsfrihed og hetz mod folkegrupper,« siger Mona Sahlin, der ikke har meget til overs for den danske udlændingedebat.

»Vi har aldrig haft en debat om at give en enkelt gruppe skylden for alle problemer, og jeg vil aldrig have, at Sverige skal nå dertil. Vi er mere modne.«

Selv om jurister har erklæret sig uenige i TV4s vurdering, så mener de to partiledere, at reglerne fra TV4s side var så klare, at SD må have været klar over, at videoen ville blive afvist.

Selvhøjtidelige politikere

I mellemtiden er også SDs radiokampagne blevet blevet afvist, fordi radioudbyderen finder en vending, hvor SD giver vælgerne valget mellem en »indvandringsbremse« og en »pensionsbremse«, for grov, men salgsdirektør ved SBS Radio, Andreas Timdahl, føler sig også misbrugt af SD.

»SD vidste, at når det gælder politiske indslag, så vil vi gerne have alle til at sende manuskriptet på forhånd, men det har SD ignoreret. Vi vil meget gerne udsende en redigeret version, men vi har en fornemmelse af, at SD udnytter det her som et PR-stunt,« siger han.

Den internationale organisation for valgobservation, OSCE, afviser samtidig, at der skulle være behov for at udsende valgobservatører.

Forklaringen på, at svenskerne skal vælge partivalgsedler i fuld offentlighed er, at man ikke som i Danmark skal samle tusinder af underskifter for at blive opstillingsberettiget, så et nyt parti skal i teorien kunne gå ind og lægge sine valgsedler i valglokalet i sidste øjeblik, og argumentet for, at det kun er eksisterende Riksdagspartier, der deltager i partilederrunder, lyder af samme grund, at man ellers skulle invitere alle, der får indskydelsen at stille op.

Og OSCE har allerede foretaget sin vurdering af det svenske valg, siger John Bernhard, der er ambassadør ved Danmarks Mission ved OSCE. »Det er uafhængige eksperter, der har foretaget bedømmelsen. Så må landene finde sig i, hvad der bliver sagt om deres valg,« siger han.

Men Pia Kjærsgaard fastholder kritikken.

»Der er en sammensværgelse for at holde SD ude, som de etablerede partier og nyhedsmedierne står bag,« siger hun:

»Jeg er medlem af OSCE, hvor jeg har oplevet nogle meget selvhøjtidelige svenske politikere, som er meget forargede over, hvordan valgdelen er i østeuropæiske lande. Men det er jo lidt ligesom hos dem selv.«