Sag om V-profil meldt til politiet - skjulte 200.000 sponsorkroner

Politiet går nu ind i sagen om skjult partistøtte til Venstres trafikordfører ved det seneste folketingsvalg.

Kristian Pihl Lorentzen (V) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen om skjult partistøtte til Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, for 200.000 kroner bliver nu en sag for politiet.

Midt- og Vestjyllands Politi har efter Berlingskes artikel om sagen modtaget en anmeldelse og vil nu undersøge, om der er foregået en strafbar handling.

»Det er korrekt, at vi har modtaget en anmeldelse om det her. Derfor kigger vi nu på sagen,« siger chefpolitiinspektør Magnus Andresen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Det er formelt en repræsentant for Kristian Pihl Lorentzens politiske bagland i Venstre, der én gang om året skriver under på, at man har oplyst om beløb fra private donorer på over 20.000 kroner. Men da man ved det seneste folketingsvalg modtog cirka 200.000 kroner fra Pihl Lorentzens egen erhvervsklub, Viborgegnens Liberale Erhvervslaug, fik myndighederne aldrig besked om donationen.

Selv om det formelt er den lokale formand for Venstre i Region Midtjylland og hans kasserer, der skal indberette beløbet, har Kristian Pihl Lorentzen selv erkendt, at han har »et medansvar«, men han forsikrer, at den manglende indberetning ikke er sket med »ond vilje«.

I Danmark er det en alvorlig sag at overtræde partistøtteloven. Det kan medføre en bøde og i værste fald op til fire måneders ubetinget fængsel, men der er samtidig en kort forældelsesfrist på sager som disse.

Strafferetsekspert Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet oplyser, at forældelsesfristen normalt er to år i denne type sager.

»Spørgsmålet er måske, hvornår fristen løber fra, formentlig ved udløbet af det relevante kalenderår, alternativt ved eventuelt senere afgivelse af ukorrekte oplysninger,« skriver Jørn Vestergaard i en mail til Berlingske.

Blanketten med de ukorrekte oplysninger til regionen er indberettet den 30. januar 2012.