Sag om overmedicinering af kræftpatienter kulegraves

Sundhedsministeren vil til bunds i sagen om, at kræftpatienter er blevet overmedicineret med celledræbende gift. Danske Regioner skal komme med en redegørelse.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har netop bedt om en ny samlet redegørelse fra Danske Regioner i sagen om overmedicinering af kræftpatienter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har netop bedt om en ny samlet redegørelse fra Danske Regioner i sagen om overmedicinering af kræftpatienter.

Det fortalte ministeren på et samråd tirsdag eftermiddag i Folketingets Sundhedsudvalg om den betændte sag, skriver bt.dk.

»Jeg har - efter de nye oplysninger er kommet frem i sagen - bedt om en ny samlet redegørelse fra Danske Regioner,« sagde ministeren ifølge bt.dk.

Tidligere på året offentliggjorde sygehusene i Odense, Vejle og Aarhus, at 99 kræftpatienter ved en stor fejl havde fået for store mængder af den stærke celledræbende gift cabazitaxel. Flere har fået alvorlige bivirkninger, og tre kan være døde af medicinen i Aarhus.

BT har siden kunne beskrive, hvordan sygehusene i op til halvandet år overså klare advarsler om overmedicineringen, og hvordan sygehusdirektøren på Odense Universitetshospital foreslog direktøren på sygehuset i Vejle, at hele sagen skulle holdes hemmelig for de stakkels, dødssyge patienter.

Siden er det kommet frem, at endnu flere patienter er blevet overmedicineret i Odense, men det havde lægerne desværre glemt at fortælle.

De borgerlige sundhedsordførere undrer sig over, at omfanget af overmedicinering kun er kommet frem, fordi pressen har boret i forløbet.

Under samrådet udtalte De Konservatives sundhedsordfører Mai Mercado (K), at hun efterhånden har mistet tilliden til ledelsen på Odense Universitetshospital.

»Jeg synes, at det er meget mærkeligt, at ledelsen på Odense Universitetshospital helt skråsikkert kan sige, at ingen af de overmedicinerede på nogen måder har fået bivirkninger, når ledelsen på sygehuset i Aarhus samtidig siger, at tre patienter udsat for præcis den samme overmedicinering muligvis er døde,« sagde hun ifølge bt.dk.

Ministeren tilkendegav, at han forstod den undren, og at han nu vil sætte Sundhedsstyrelsen til også at gennemgå patientforløbene i Odense.

»Sundhedsstyrelsen skal ind over denne gennemgang af forløbet, og vi vil nu finde ud af præcis, hvordan det skal foregå,« sagde ministeren ifølge bt.dk.  

Han har ligeledes besluttet at få lavet en ny handlingsplan, der skal se på tilsynet med medicineringen på sygehusene.