Sæt en grænsebom ned for Ulla Tørnæs

Christina Egelund (LA) Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto

I den forgangne uge diskuterede hele EU-karavanen af kandidater til Europa-Parlamentet grænsebomme.

Det er i bund og grund en tosset diskussion, fordi ingen i realiteten har tiltro til, at en bom ved grænsen vil gøre nogen forskel. Det er altså en pseudo-diskussion, som kun indeholder symbolpolitik.

Det virkelige arbejde med at bekæmpe organiseret kriminalitet i EU foregår i Europol. Det gælder både de organiserede tyvebander, menneskesmugling, narkohandel og det stigende problem med svindel med kreditkort og handel med personlige data.

Det er godt, at Danmark er med i Europol. Men den 1. januar 2015 er det slut.

I al sin umådelige visdom – ironisk ment – har EU-Kommissionen foreslået og fået vedtaget, at Europol-samarbejdet skal være overnationalt. I stedet for at være et godt og frugtbart samarbejde mellem selvstændige lande, rykker politisamarbejdet ind under EU’s fælles hat.

Det betyder, at Danmark ikke kan være med, fordi vi meget fornuftigt har et forbehold, der sikrer os, at politisamarbejdet kontrolleres fra Folketinget og ikke fra Bruxelles.

Venstres spidskandidat Ulla Tørnæs har opdaget, at Europa-Kommissionen har taget dette tåbelige skridt, men i stedet for at protestere over for EU-tåbeligheden, kræver hun, at danskerne skal opgive deres forbehold og aflevere Folketingets kontrol med politisamarbejdet til Kommissionen i Bruxelles.

Det synes jeg er en rigtig dårlig idé.

Politiet, og det politiet foretager sig, er helt centralt for et lands selvstændighed og for borgernes retssikkerhed og tryghed. Kontrollen med politiet skal ligge i Folketinget – ikke i Bruxelles.

Men det hænger jo ganske godt sammen med Venstres almindelige praksis i forhold til EU. Man siger, man vil sætte hegnspæle ned for EU, at man vil slanke EU. Det skorter aldrig på gode løfter og gode ord, men når det kommer til stykket, rykker Venstre altid med i retning af Europas Forenede Stater, når EU får en ny idé.

Jeg er glad for, at Danmark har et forbehold for retspolitik, udlændingepolitik og flygtningepolitik i EU. Det er alle områder, som er enormt vigtige af hensyn til borgernes retssikkerhed og vores frihed til at indrette samfundet som vi vil.

Har vi først en gang afleveret suveræniteten til Bruxelles, får vi den aldrig tilbage.

Så det bliver et nej her fra til Ulla Tørnæs og hendes EU-politi

Og i øvrigt kan Danmark bare få en samarbejdsaftale på linje med Norge. Det er slet ikke nødvendigt med al den ståhej, som Ulla Tørnæs rejser.