Sådan vil regeringen styrke hovedstaden

Kunstige øer, flere motorveje, en havnetunnel og sikring mod voldsomt vejr er blandt regeringens planer.

Erhvervsminister og formand for regeringens hovedstadsudvalg Rasmus Jarlov (K) afholder pressemøde om regeringens hovedstadsudspil, der koncentrerer sig om i alt fire fokusområder. Torsdag den 24. januar 2019 i Taastrup.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Hovedstadsområdet skal med plads til flere, et godt miljø, gode arbejdspladser og et stærkt erhvervsliv være en vækstmotor for dansk økonomi.

Sådan lyder visionen i det hovedstadsudspil, regeringen har præsenteret torsdag.

Her er nogle af de væsentligste elementer i udspillet, hvoraf flere har været præsenteret gennem de seneste måneder:

  • Der skal etableres en ny bydel kaldet Lynetteholmen mellem Nordhavn og Refshaleøen ved København. Den skal både give plads til tusindvis af boliger og tjene som klimasikring.
  • Regeringen vil arbejde for en havnetunnel som østlig ringvej rundt om København, og sætte gang i undersøgelser af udvidelser af flere motorveje og anlæg af en femte motorvejsring rundt om København.
  • Togstationen ved Københavns Lufthavn skal udvides for at kunne betjene flere passagerer.
  • Køge Bugt Strandpark skal videreudvikles med blandt andet legepladser og spisesteder. Desuden skal diger og klitter kunne forhøjes for at sikre kysten bedre.
  • Byerne i enderne af S-togsnettet - Køge, Roskilde, Frederikssund, Hillerød, Helsingør og Høje-Taastrup - skal have lov at opføre kontorer og andre store erhvervsbyggerier længere væk fra stationerne end i dag.
  • De grønne kiler mellem byerne på S-togsnettet skal indgå i klimasikring. Og det skal være muligt at bytte grønne områder i kilerne af ringe rekreativ værdi ud med andre grønne områder.
  • Ni kunstige øer ved Avedøre skal rumme op til 12.000 industriarbejdspladser.
  • Ansvaret for den kollektive transport skal samles i ét selskab. I dag er ansvaret fordelt på flere aktører.

Kilder: Regeringen.

/ritzau/