Sådan vil politikerne få flere lærere og færre vikartimer i folkeskolen

Enhedslisten mener, at der skal ryddes op efter en fejlslagen folkeskolereform, for flere skoler mangler uddannede lærere, mens brugen af timelønnede vikarer stiger. Socialdemokraterne erkender, at der er et problem, men ser øget optag på lærerseminarierne som løsning.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann

Enhedslisten vil stoppe »den katastrofale lærerflugt fra folkeskolen« ved at forbedre lærernes arbejdsvilkår. Skoledagen skal gøres kortere, og lærerne skal have mere forberedelsestid.

Liberal Alliance mener, at mere frihed til lærerne, bedre efteruddannelse og belønning til de dygtige lærere er vejen frem, for »de røde lamper lyser for fuld knald«, som undervisningsordfører Merete Riisager (LA) formulerer det.

Udmeldingerne kommer, efter Berlingske i flere artikler har beskrevet lærermangel og stigende brug at timelønnede vikarer i folkeskolen.

En undersøgelse fra Danmarks Lærerforening viser, at der i tre ud af fire kommuner har været problemer med at rekruttere lærere til ledige lærerstillinger inden for det seneste år. Samtidig er brugen af løse vikarer i folkeskolen er steget med 58 procent fra 2013 til 2015, viser tal fra kommunernes og regionernes løndatabase over timelønnede vikarer i oktober måned.

»Det er rigtig skidt for folkeskolen, at lærerne tilsyneladende begynder at fravælge den. Det er desværre ikke så overraskende, for der er jo meget stor utilfredshed med indgrebet i lærernes arbejdstidsregler i kombination med skolereformens lange skoledage. Man har bragt lærerne i en utrolig vanskelig arbejdssituation,« siger Enhedslistens skoleordfører, Jakob Sølvhøj (Ø).

Han mener, tallene burde få politikerne i folkeskolereformens forligskreds til at reagere. Kredsen tæller Socialdemokraterne, de Radikale, SF, Venstre, Dansk Folkeparti og delvist de Konservative.

Adspurgt, om man bør se på nye tiltag, svarer Socialdemokraternes undervisningsordfører, Annette Lind (S), imidlertid:

»Det fald, der har været blandt lærerne, er der mange grunde til. Men vi skal gøre alt for, at vi får lavet nogle gode rammer for lærerne og for eleverne. Folkeskolen skal altid være førstevalget for forældrene, og derfor synes jeg, det er enormt vigtigt, at vi taler skolen op.«

Socialdemokraterne peger desuden på, at optaget af lærerstuderende skal øges. Her har formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, imidlertid påpeget, at der er lærere nok, de vil bare ikke arbejde i Folkeskolen.

Den udlægning giver Annette Lind dog ikke meget for.

»Det tror jeg simpelthen ikke på. Det handler om, at vi skal have gjort læreruddannelsen langt mere attraktiv. Når man bliver ved med at tale dårligt om skolen, er det klart, at der er nogle, der vil søge andre steder hen. Jeg gør selv en dyd ud af at tale skolen op, og det synes jeg, vi har et fælles ansvar for at gøre,« siger hun.

Hos de Konservative betegner politisk ordfører og undervisningsordfører Mai Mercado (K) den stigende brug af timelønnede vikarer i folkeskolen som »meget alvorligt« og »en direkte kritik af skolereformen«.

»Det her er især alvorligt, fordi vi ikke kan få et ordentligt vidensgrundlag at stå på. En vikar kan jo være rigtigt mange ting. Der er forskel på, om man hiver en helt ung student ind, der har brug for at tjene penge til en rejse, eller om man hiver en håndværker ind til at undervise i et håndværksfag. Men det kan vi ikke få pindet ud fra ministeren, og det frustrerer mig,« siger hun.

Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, har gjort det klart, at de timelønnede vikarer typisk er personer, der ikke har gennemført læreruddannelsen.

Mai Mercado understreger, at lærermanglen og de mange vikartimer ikke er tilfredsstillende. Hun anser den eksplosive stigning i brugen af løse vikarer som »et symptom på en reform, der ikke er implementeret ordentligt«, hvilket i sidste ende går ud over eleverne og undervisningskvaliteten. Skolereformen er for fastlåst, lyder det.

Forligspartierne bar folkeskolereformen mødes fredag næste uge, og her lover Mai Mercado at tage initiativ til en diskussion om brugen af løse vikarer.