Sådan vil Hækkerup undgå misbrugssager

De tragiske sager om misbrug og vanrøgt af børn får socialministeren til at søsætte en ny reform, der blandt andet skal sikre en bedre indsats over for de mest udsatte familier.

Socialminister Karen Hækkerup (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Kenn Thomsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen om det fireårige garagebarn fra Helsingør er blot den seneste i en række af ubehagelige tilfælde, hvor børn er blevet vanrøgtet eller misbrugt af deres forældre. Nu forsøger socialminister Karen Hækkerup (S) at forhindre lignende sager med en såkaldt tilsynsreform.

Med overskriften »Et nyt socialtilsyn - Bedre kvalitet for udsatte børn og voksne« lancerer hun en række initiativer, der blandt andet betyder, at tilsynsopgaven flyttes fra de 98 kommuner til fem store tilsynsenheder i fem kommuner. Det skal ifølge Social- og Integrationsministeriet sikre »faglig bæredygtighed og uafhængighed fra den enkelte kommunalbestyrelse«.

- Når vi som samfund træder til og tilbyder at hjælpe vores borgere, har vi et særligt ansvar for at sikre trygge forhold, der bidrager til disse børn, unge og voksnes udvikling og selvudfoldelse. Men virkeligheden ser desværre ikke altid sådan ud, siger Karen Hækkerup.

Fremover skal der også indrettes en såkaldt »whistleblower«-funktion i hver af de fem tilsynsenheder, hvor borgere og pårørende kan henvende sig, hvis de har mistanke om, at der foregår noget, der ikke burde foregå, i et af de sociale tilbud.

- Den seneste tids mange grumme enkeltsager viser, at de sociale tilbud alt for længe har fået lov at leve deres eget liv. Vi har stillet for få og for uklare krav til tilbuddene, og vi har været for dårlige til at skelne mellem skidt og kanel – mellem de gode og de dårlige tilbud. Det retter vi op på nu. Dels ved at sikre, at opgaven med godkendelse og tilsyn lægges i hænderne på fem stærke faglige socialtilsyn, dels ved at sætte fokus på at få løftet kvaliteten og fagligheden i de sociale tilbud, siger Karen Hækkerup.

Reformforslaget er en del af udspillet til finansloven for 2013 og skal forhandles på plads i løbet af efteråret.