Sådan udskrives et valg

Alle taler om det. Kun statsministeren ved, hvornår det kommer. Læs her hvordan det udskrives.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) behøver ikke stå på Folketingets talerstol, når han udskriver valget. Hvis han har lyst, kan han i princippet sende et syngende telegram til den danske befolkning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den siddende statsminister vælger helt selv, hvornår han eller hun udskriver valget, og det giver selvsagt regeringen en fordel i form af overraskelseselementet.

Det er hverken nødvendigt med en fuld folketingssal eller et pressemøde, som er annonceret i god tid, før statsministeren kan trykke den berømte valgknap i bund og kalde befolkningen til stemmeurnerne. Første skridt i udskrivelsen ligger dog helt fast: Dronningen skal have besked.

Formelt udskrives valget nemlig ved, at statsministeren går til dronningen og beder hende om at udsende et åbent brev til befolkningen om, at der skal afholdes valg på en bestemt dato.

Folketinget på standby

Brevet bliver optaget i Statstidende og betragtes dermed som offentligt kendt. Udmiddelbart efter sættes Folketingets almindelige arbejde på standby, indtil et nyvalgt Folketing er klar til at fortsætte, hvor det gamle slap.

I Danmark er der en lang tradition for, at valgkampen varer tre uger, men rent faktisk kan statsministeren vælge kun at bruge to uger.

Tilmed kan Lars Løkke Rasmussen i princippet vælge at synge valget i gang fra toppen af Valby Bakke. Men han foretrækker nok et pressemøde.