Sådan skal skattekommissionen arbejde

Den kommission, der skal undersøge omstændighederne omkring Thornings skattesag får frie hænder i sit arbejde.

Justitsminister Morten Bødskov (S) orienterer om skattekommissionens arbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kommission, der får til at opgave at undersøge, hvordan statsminister Helle Thorning-Schmidts private skatteoplysninger havnede på forsiden af dagbladet B.T., får frie hænder til i løbet af to år at få alle sider af sagen belyst. Det oplyser justitsminister Morten Bødskov (S) på et pressemøde onsdag.

- Intet er bevist og ingen er dømt, men der er tale om alvorlige spørgsmål, som angår det fundament, vores samfund bygger på, siger ministeren.

- Ifølge kommissoriet skal undersøgelseskommissionen undersøge og redegøre det samlede begivenhedsforløb, siger ministeren, der understreger, at dette også omfatter undersøgelsen af, hvilke personer uden for Skat København der har forsøgt at påvirke eller været involveret i sagen. Dette gælder også mulige ministre og særlige rådgivere, siger ministeren.

Derudover skal det undersøges, hvordan der er blevet videregivet fortrolige oplysninger i forbindelse med sagen.

Skattepapirer kan bruges

Helle Thorning-Schmidts private skattesag, som er blevet afgjort af Skat København, skal som udgangspunkt ikke indgå i undersøgelsen, men kommissionen kan bruge oplysningerne, hvis den finder det nødvendigt.

Kommissionen, der skal ledes af en landsdommer og bestå af tre medlemmer, er blevet nedsat, efter skatteministeren modtog redegørelser fra henholdsvis ministeriets departementschef Peter Loft og direktøren for Skat København, Erling Andersen. Selv om det var Skat København, der afgjorde Thornings skattesag, havde Skatteministeriets departementschef deltaget i en række møder om sagen.

Derudover har Ekstra Bladet afsløret, at forhenværende skatteminister Troels Lund Poulsens tidligere spindoktor, Peter Arnfeldt, forsøgte at lække oplysningerne til avisen. Det har medført, at Arnfeldt nu er meldt til politiet.

Sagen om statsminister Helle Thorning-Schmidts skatteforhold, der endte på forsiden af dagbladet B.T. er blevet kaldt en af de muligt største skandaler i dansk politik siden Tamil-sagen, som kostede daværende statsminister Poul Schlüter (K) regeringsmagten i begyndelsen af 1990erne.

Skal ikke afgøre sagen

Det er dog ikke kommissionens arbejde at komme med en egentlig dom eller afgørelse i sagen. Kommissionen skal således udtale sig om, hvorvidt nogen kan have begået fejl eller forsømmelser, der kan betyde, at de skal drages til ansvar for dem.

Med hensyn til eventuelle ministres rolle i sagen gælder det dog ifølge loven, at kommissionen kun kan undersøge og redegøre for "de faktiske omstændigheder vedrørende en ministers rolle i sagen." Kommissionen kan derfor ikke udtale sig om, hvorvidt en minister kan have begået fejl eller forsømmelser, da det er Folketinget, der skal tage stilling til det.

Web-tv: Justitsministeren orienterer om skattekommission