Sådan reagerer partier og organisationer på kommuneaftalen

Venstre kalder økonomiaftale for velfærdsbluff, mens FOA finder, der er tale om et reelt løft.

Foto: Niels Christian Vilmann

Fredag er en økonomisk aftale mellem regeringen og kommunerne faldet på plads.

Den byder på et løft af udgifterne til service i 2020 - der dækker den nære velfærd - på 1,7 milliarder kroner. Desuden afskaffes tidligere besluttede besparelser på 0,5 milliarder kroner.

Samtidig løftes anlægsbudgettet - de penge, kommunerne må bruge på byggeri og vedligeholdelse - med 1,5 milliarder kroner.

Her er reaktioner på aftalen:

* Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer:

- Det er positivt, at kommunerne får flere penge. Men vi er bekymrede for, at ikke-øremærkede penge suser forbi handicapområdet.

- Kommunerne har brugt handicapområdet som hovedargument for at få flere penge. Jeg forventer, at kommunerne nu leverer og stopper uværdige besparelser.

* Mona Striib, forbundsformand for FOA:

- For første gang i mange år kan velfærden få et reelt løft. Det er så vigtigt, at effektiviseringsprogrammet nu endelig er lagt i graven - det er det, der gør forskellen, og det er det, vi i FOA har arbejdet for i flere år.

- Forhåbentlig betyder aftalen, at ældre og børn fra næste år vil opleve en forbedret service.

* Sophie Løhde, gruppenæstformand i Venstre:

- Endnu et velfærdsbluff fra S-regeringen. Der er intet løft til velfærden i kommunerne - kun dækning af demografi og uundgåelige merudgifter. Stik modsat af hvad S lovede i valgkampen.

* Christian Raabjerg Madsen, finansordfører i Socialdemokratiet:

- Igen styrker vi velfærden. I onsdags sikrede vi med regionerne flere penge til bedre behandling på sygehusene. I dag løfter vi velfærden i børnehaver, skoler og på plejehjem sammen med kommunerne. Stolt af at være Socialdemokrat.

* Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri:

- De snærende bånd på kommunerne er ikke væk, men de er løsnet, og det giver mulighed for at rette op på alt fra huller i vejene til at bygge nye skoler eller andre ting, der halter.

- Der er fra regeringens side blevet lyttet til kommunernes ønske om en højere anlægsramme, og det kan vi kun rose.

/ritzau/