Sådan kommer Lene Espersen ud af krisen

Hun får tæsk af vælgere, lokalformænd og eksperter for ikke at gøre sit arbejde godt nok. Men hvordan kan K-lederen rette op igen? En række politiske eksperter giver deres bud.

Et afbud til et arktisk topmøde har sendt udenrigsminister Lene Espersen (K) ud i politisk modvind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Siden afbuddet til det arktiske topmøde er det gået ned af bakke for Moster Skrap.

Vælgertilslutningen er dalet til 8,4 procent i sidste Gallup-måling for Berlingske Tidende og både k-lokalformænd og en række tidligere k-ministre kritiserer nu åbenlyst Lene Espersen.

Mange kan blive enige om, hvad hun gør galt. Men hvordan kan hun gøre det godt igen? Det har berlingske.dk spurgt tre politiske eksperter om.

Læs også: Lene E. blev væk fra krisemøde om Gaza
Læs også: Lene E. afviser kritik af Gaza-møde

Alle tre peger på, hun er nødt til at træde i karakter overfor vælgere, bagland og folketingsgruppe ved at fremlægge et partiprogram, der signalerer et stærkt konservativt folkeparti og ikke en lillebror klemt mellem Venstre og Dansk Folkeparti.

Lillebror skal blive voksen

En af eksperterne er Lotte Hansen, der er direktør i Mannov med ansvar for public affairs og ekspert i kommunikation:

- Det kan godt være regeringen taber næste valg, hvis de siger, der skal være efterlønsreform, men det kan til gengæld være, de konservative får flere vælgere. Hun skal beslutte sig for, om hun vil sidde i regeringen som lillebror med få mandater eller gøre klart for de nuværende og potentielle konservative vælgere, at hun er villig til at tage de skridt, siger Lotte Hansen og peger desuden på endnu en dagpengereform og bedre vilkår for opstart af virksomheder i Danmark. 

Læs også: Spindoktor forlader Lene E.

Lotte Hansen tror ikke, den undskyldning, Lene Espersen kom med i fredags, gør nogen forskel.  

- Vi er forbi den der spin-æra, hvor man kan være folkelig og blot sige undskyld. Der skal betales ved kasse et nu. Det eneste, hun kan gøre, er, at komme med noget benhård politik og vise, at hun som leder vil gøre en politisk forskel, siger hun.

Mere Connie end Pia

Også Rasmus Jønsson, der er lektor i kommunikation ved Roskilde Universitet mener, at partilederen må træde ud af skyggen af Venstre og DF.

- Hun går efter at blive en mini-Pia Kjærsgaard, men der er ikke brug for endnu en Moster Skrap, der hele tiden skal hele tiden spille hård. Det tror jeg, der er mange konservative, der er ligeglade med. De vil hellere have en slags Connie Hedegaard, en leder med visioner og globale udsyn og ikke den benhårde værdipolitik, som DF er eksponent for, siger han. 

- Hun er for dårlig til at forklare, hvad konservativ politik er, det ender altid i tomme sætninger, mener han.

Vækst og økonomi er vejen frem

Netop de tomme ord og zig-zaggen mellem politiske projekter er nødt til at stoppe, mener også Hans Engell, der er tidligere leder af Det Konservative Folkeparti.

- Hun må lægge en strategi frem for, hvordan hun ser de næste ti år. For ingen ved rigtigt, hvad hendes projekt er. Hun har været meget zig-zaggende siden hun blev partileder. Pludselig var der en dagsorden med den offentlige sektor og hun holdt møder med FOA osv, derefter hørte vi ikke mere til det. Så var der fokus på sundhedspolitik og pludselig hørte vi heller ikke mere til det.

Han opskrift på succes er enkel. Konservative skal eje den økonomiske dagsorden.

- Lene Espersen er nødt til at tage teten på det helt store emne lige nu: økonomi og vækstdagsorden. Det er det, vi skal leve af de næste mange år. Der er hun nød til at have nogle overbevisende bud som konservativ formand, siger Hans Engell. 

Efter den forsinkede, uforbeholdne undskyldning til nationen for ikke at møde op til et arktisk topmøde i Canada har udenrigsminister Lene Espersen (K) besluttet at tilmelde sig et møde om Arktis, som Udenrigsministeriet oprindelig havde meldt afbud til.