Sådan kan danskere med spiseforstyrrelser hjælpes

En ny række nationale retningslinjer skal hjælpe børn, unge og voksne med svære spiseforstyrrelser til at komme tilbage til en normal hverdag.

Rikke Petersen og andre med spiseforstyrrelse kan forhåbentlig få gavn af nye retningslinier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Hagemann Bro

Hjælp til at gennemføre måltider, træning af sociale kompetencer og et bedre samarbejde mellem fagfolk.

Det er nogle af de tiltag, der indgår i en række nye nationale retningslinjer, der skal hjælpe borgere med svære spiseforstyrrelser til at få en hverdag igen.

Tiltagene lægger blandt andet op til, at kommunerne i højere grad skal kunne hjælpe patienterne på fode igen.

Rehabiliteringsindsatsen skal supplere den nuværende regionale sundhedsfaglige behandling og skal eksempelvis give den syge støtte i at genoptage skole eller arbejde, og træne de psykologiske kompetencer.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) kalder det for »dybt ulykkeligt«, når patienter hænger fast i lidelsen. Hun håber, at man kan bruge retningslinjerne som en håndbog til at gribe opgaven an på en måde, hvor indsatsen hjælper:

»Det er ikke en fuldstændig tjekliste over, hvad man skal gøre, men ofte oplever vi, at man kan stå lidt søgende og overveje, hvordan man skal gribe opgaven an, så den rent faktisk hjælper mennesker ud af systemerne. Derfor handler det om at tydeliggøre, hvad det er, der skal til for at indsatserne kan lykkes. De nye nationale retningslinjer bygger på dokumenteret viden om, hvad der virker og gode erfaringer fra praksis,« siger Karen Ellemann til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun understreger, at det er afgørende, at folk gør brug af de nye retningslinjer, hvis de skal gøre en forskel.

»Noget af det afgørende er, at de bliver grebet og brugt i hverdagen. Alle der arbejder med mennesker med svære spiseforstyrrelser - og frem for alt dem, der er ramt af de svære spiseforstyrrelser har jo et ønske om at blive helbredt, og derfor skal indsatserne gøre den forskel. Jeg forventer derfor, at man tager imod de her retningslinjer, og at vi nu bliver bedre til at hjælpe mennesker med en svær spiseforstyrrelse tilbage til en almindelig hverdag,« siger ministeren.

Retningslinjerne er udarbejdet i et samarbejde mellem fagfolk fra kommuner, regioner, forskere og videnspersoner på området.

Konkret består retningslinjerne af en række anvisninger, der skal sikre kvaliteten i behandlingen af de spiseforstyrrede borgere.