Sådan har Thorning og Vestager rystet posen

Statsministeren præsenterer mandag kl. 10 en helt ny regering. Mød »Regeringen Helle Thorning-Schmidt II« her.

Mogens Jensen (S), Sofie Carsten Nielsen (R), Magnus Heunicke (S) og Kirsten Brosbøl (S) er Danmarks nye ministre. Fold sammen
Læs mere

»Regeringen Helle Thorning-Schmidt II«.

Det er en helt ny regering, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) præsenterer i dag. Hele SR-ministerholdet – og altså ikke kun de ministre, der er direkte involveret i rokaden – skal dermed ifølge Berlingskes oplysninger på Amalienborg.

Der venter dog intet nyt regeringsgrundlag, selv om der er markante forandringer på vej på ministerholdet, erfarer Berlingske.

SFs dramatiske farvel til regeringssamarbejdet efterlod seks tomme ministerkontorer, men rokaden involverer langt flere, fordi flere ministre får nye opgaver og dermed sætter gang i en slags dominoeffekt, når hullerne skal lukkes.

Den radikale kronprins Morten Østergaard forlader pladsen i Uddannelsesministeriet og rykker ifølge Berlingskes oplysninger over i Skatteministeriet, hvor han tager over efter SFeren Jonas Dahl. Her venter en række oprydningsopgaver, blandt andet med at opbygge et helt nyt ejendomsvurderingssystem, efter at det gamle fik voldsom kritik for at skyde forkert i tre ud af fire ejendomvurderinger af parcelhuse i 2011.

Østergaard kommer dermed til at sidde i et tungere økonomisk ministerium, hvilket ifølge Berlingskes oplysninger skal ses som en måde at styrke ham på i forhold til arbejdet i regeringens magtfulde økonomiudvalg, som koordinerer regeringens økonomiske politik.

Udvalget har indtil nu bestået af seks ministre – to fra hvert af de snart tidligere tre regeringspartier S, SF og R. Berlingske erfarer, at udvalget nu skrumper, så der kun er fire pladser, som bliver indtaget af økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), finansminister Bjarne Corydon (S) og erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) foruden Morten Østergaard (R).

Den nye regering indeholder også en stribe ministerdebutanter. En af dem er Socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke, som ifølge Berlingskes oplysninger rykker ind i Transportministeriet efter SFeren Pia Olsen Dyhr. Han er tidligere ordfører på området og får bl.a. til opgave at udmønte SRSF-regeringens højtprofilerede og 28,5 milliarder store togfond, som skal sikre hurtigere tog mellem de største danske byer.

Lidegaard rykker op i ministerrækkerne

Et andet nyt ansigt på regeringsholdet er den nuværende radikale gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, som bliver ny uddannelsesminister.

Ved sidste ministerrokade takkede hun ifølge Berlingske oplysninger nej til at efterfølge Christian Friis Bach (R) i Udviklingsministeriet, men nu bliver hun altså som ventet en del af ministerholdet, hvor hun også står til at få plads i regeringens koordinationsudvalg.

Rokadens store overraskelse er den socialdemokratiske Kirsten Brosbøl, der ifølge Berlingskes oplysninger rykker ind i Miljøministeriet fra en post som forskningsordfører.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) bliver ny udenrigsminister i stedet for SFs Holger K. Nielsen, der sammen med sit parti forlader regeringen.

Det er en stor forfremmelse af Lidegaard, der blev hevet ind som ny minister efter sidste valg fra sin hidtidige stilling som formand for klimatænketanken Concito, og som i sin tid som klima- og energiminister har haft problemer med den såkaldte solcellesag, der blev afsløret af Berlingske Business, og som bl.a. har kostet Lidegaard en såkaldt næse.

Den Radikale Rasmus Helveg Petersen, som siden december har været udviklingsminister, overtager til gengæld Klima- og Energiministeriet, erfarer Berlingske.

Regeringsomdannelsen giver samtidig muligheden for at slanke regeringen, der hidtil har været indrettet til tre partier og ikke to. Det betyder, at den radikale Manu Sareen skal holde flyttedag efter, at hans ministerium nedlægges, erfarer Berlingske. Han overtager til gengæld Socialministeriet, men får ligestillingsministeriet med sig over i et nyt Social-, Integration-, Børne- og Ligestillingsministeriet. De to resterende ressortområder bliver fordelt, sådan at Kirkeministeriet ifølge Berlingskes oplysninger rykker over under den Radikale kulturminister Marianne Jelved, mens Ministeriet for Nordisk Samarbejde ryger ind under by- og boligminister Carsten Hansen (S).

Slankekur på Asiatisk Plads

Også på Asiatisk Plads, hvor Udenrigsministeriet holder til, sker en slankning. Her vil der i fremtiden kun være to ministre, hvor der tidligere har været tre.

Handels- og Europaministeriet, som Nick Hækkerup har stået i spidsen for, bliver nedlagt og splittet op, så udenrigsminister Martin Lidegaard overtager ansvaret for Europa-området, mens Handelsministeriet bliver lagt ind under Udviklingsministeriet.

Socialdemokraternes Mogens Jensen, som indtil nu har været kulturordfører og tidligere gruppeformand, kommer ifølge Berlingskes oplysninger til at stå i spidsen for det nye Handels- og Udviklingsministerium som ganske ny mand på ministerholdet. Den socialdemokratiske Nick Hækkerup ryger dog ikke af ministerholdet af den grund. Han overtager nemlig Sundhedsministeriet efter den tidligere SFer Astrid Krag, der efter SFs udtræden af regeringen har skiftet til S.

Det er tredje gang i Thornings regeringstid, at Nick Hækkerup skifter ministerium. I august 2013 blev han degraderet fra sin post som forsvarsminister på grund af sin kritiske linje overfor regeringens lettelse af selskabsskatten fra 25 til 22 pct. med den såkaldte Vækstplan DK.

De to regeringspartiers folketingsgrupper skal også igennem en større rokade på ordførerpladserne, men hos Socialdemokraterne bliver Maja Panduro, nuværende socialordfører, ifølge Berlingskes oplysninger indstillet som ny politisk ordfører.