Sådan gik det, da Løkke dannede sin tredje regering: »Så kan du mindes din tid, hvor du red rundt som sherif«

Der var tårer, kram og brede smil, da Lars Løkke Rasmussen præsenterede sin nye regering. Kom med hele vejen fra det første ministermøde i Statsministeriet med champagne forbi Amalienborg og til vemodige overdragelser i ministerierne.

Rokade i Justitsministeriet mellem Søren Pind og Søren Pape. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Lars Løkke Rasmussen skar det ret præcist ud. Klokken var 10 minutter over 11 denne råkolde og solbeskinnede sene novemberdag.

Løkke var netop trådt frem på Amalienborg Slotsplads sammen med sin nye regering og måtte først bede Søren Pape Poulsen om at dysse en flok højstemte konservative ungdomspolitikere ned, der hujede og heppede.

Men så satte han med få ord fed streg under den politiske situation, som den har set ud det seneste knap et år.

»For en uge siden var det politiske landskab frosset til. Nu står vi her, solen skinner, og vi har fået en ny trekløverregering,« sagde Lars løkke Rasmussen.

Den nye trekløverregering under statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenteres på Amalienborg Slotsplads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Smilene var store og hagerne højt hævet i stolthed hos de 22 ministre, som de stod der. Der blev pjattet og grinet. Vinket til familie og venner.

Når man har set på Anders Samuelsens stålsatte øjne og på de rystende hoveder fra kollegerne i blå blok over samme stålsatte øjne gennem det seneste lille år, fra Samuelsen første gang truede med at vælte den daværende regering, hvis ikke den leverede topskattelettelser, var dagens skue et næsten utopisk scenarie.

Anders Samuelsen og Lars Løkke Rasmussen skulder ved skulder sammen med Søren Pape Poulsen ved det traditionsrige familiefoto ved Amalienborg . Det havde kun få set for blot nogle uger siden, da Løkke udskød forhandlingerne om topskat for at redde finansloven hjem.

»Det blev et uskønt forløb, men det er politik nogen gange, men jeg synes, det er endt rigtig godt. Jeg er enorm taknemmelig for den invitation, som Løkke udsendte,« sagde udenrigsminister Anders Samuelsen om afslutningen på næsten et års trussel om at vælte ham, der nu er hans chef.

Første møde for ministrene

Lidt mere end to timer tidligere havde den nye regering taget luften ud af den seneste uges største spørgsmål blandt medier og i offentligheden, da den på Twitter præsenterede navene på de 22 ministre.

Omkring halvdelen af navnene var allerede sivet til pressen, men der var alligevel overraskelser på listen.

Thyra Frank (LA) som ny ældreminister var nok det tætteste, man kommer på den berømte kanin i hatten. Det tidligere folketingsmedlem for Liberal Alliance blev kendt som en folkekær leder af plejehjemmet ’Lotte’, hvor hun gjorde oprør mod bureaukratisering og i stedet krævede flere cigaretter og mere rødvin til sine beboere.

Søren Pind (V), der ikke var blevet ’erfaret’ af nogle medier indtil få minutter før offentliggørelsen, fik et noget mindre ministerium end sit daværende Justitsministerium. Men hurtigt fik han på Facebook udnævnt sig selv til fremtidsminister som tillæg til de to andre selvudnævnte titler, frihedsminister (udviklingsminister) og sherif (justitsminister).

Inden offentligheden fik lov til at vinke til de nye ministre på Amalienborg Slotsplads, samlede Lars Løkke sit nyt ministerhold i Statsministeriet for første gang.

På en video, regeringen har lagt ud, kan man se Inger Støjberg komme løbende og give Anders Samuelsen et stort kram, mens Søren Pind forsikrer sin afløser i Justitsministeriet, Søren Pape Poulsen, om, at »det mest lækre politik« ligger klar til ham.

»Det skal du glæde dig til,« sagde Pind.

Ny minister for ligestilling og nordisk samarbejde, Karen Ellemann (V), gav et varmt knus til Thyra Frank, der havde svært ved at holde tårerne tilbage.

»Tak, Karen. Det er så stort. Nu har jeg tudet hele morgenen, nu må jeg holde op,« sagde Thyra Frank, inden Lars Løkke samlede tropperne og bød velkommen til det nye hold.

»Det er jo lidt som første dag i skolen,« sagde Lars Løkke.

»Vi skal jo til dronningen, og det skal vi faktisk relativt snart, så jeg skal gøre det kort. Jeg glæder mig rigtig meget til det samarbejde vi skal have mellem os, som en regering uanset, hvad udspring vi har. Tillykke med dannelsen af den her nye trekløverregering,« sagde Løkke med hævet glas. »Skål!«

Efter der var skålet, og den nye regeringen havde været hos dronningen og blevet præsenteret, var det tid til de ligeså traditionelle ministeroverdragelser.

I Kulturministeriet var det ikke hvem som helst, der gav depechen videre. Med udnævnelsen af Mette Bock som ny kulturminister blev der sat en foreløbig stopper for den længst siddende minister i Danmark nogensinde, Bertel Haarder. 7.906 dage som minister er det blevet til.

Som overdragelsesgave gav Bertel Haarder sin afløser, Mette Bock (der er storesøster til Anders Samuelsen), en filtkølle til en stortromme.

»Den kan du bruge, når du skal slå på stortromme for kulturen og det, du tror på og har kærlighed til. Men den kan altså også bruges, hvis lillebror Anders kravler for højt op i et træ,« sagde Bertel Haarder, der synes, det var for tidligt for ham at stoppe som minister.

I Udenrigsministeriet gav Kristian Jensen sin afløser, Anders Samuelsen, en sort kasket med »Ja!« trykt i store, hvide bogstaver.

»Vi har haft en del samtaler på Marienborg i forbindelse med forhandlingerne om regeringsgrundlaget. Et af de emner, der kom op, var holdningen til EU. Derfor skal du have en ny hat med en ny holdning til Europa,« sagde Kristian Jensen med henvisning til, at Liberal Alliance bl.a. anbefalede et nej ved afstemningen om EU-retsforbeholdet sidste år.

Kristian Jensen overdrager udenrigsministeriet til Karen Ellemann-Jensen, Ulla Tørnæs og Anders Samuelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Anders Samuelsen kvitterede ved at sige, at »fra nu af er jeg ikke Liberal Alliance, når jeg er udenrigsminister. Jeg er en del af et kollegium, og jeg vil også agere på den måde«.

Kristian Jensen ilede videre til Finansministeriet, hvor Claus Hjort Frederiksen stod klar med nøglerne. Eller, det var nu ikke nøgler, men et tryllesæt, som Kristian Jensen fik i gave af Hjort.

»Du skal kunne trylle økonomiske midler frem. Og for at hjælpe dig har jeg købt dig begyndertryllesættet. Med 225 illusioner, der er nemme at lære. Så du kan sige 'ingenting her, ingenting der', og pludselig står de med en flot buket. Tillykke mod jobbet,« sagde Claus Hjort Frederiksen, der ikke lagde skjul på, at han var ked af at forlade Finansministeriet, hvor han i to omgange har haft sin arbejdsgang.

»Nu vil jeg sidde med hatten i hånden, og du bliver den strenge kassemester,« sagde han.

Foto: Søren Bidstrup.

Sammen med Kristian Jensen er også Sophie Løhde ny i Finansministeriet, hvor hun som minister for offentlig innovation skal tage sig af modernisering, fornyelse, effektivisering og styring af den offentlige sektor.

Den tidligere sundhedsminister fik en varm velkomst af Finansministeriets departementschef, Martin Præstegaard, der afslørede, at hun på sin nye arbejdsplads er kendt som »for at være Slotsholmens dyreste dame«, fordi hun har fået afsat mange milliarder til bedre kræftbehandling.

Fra sherif til tryghedsminister

I Justitsministeriet var der stor glæde, men også vemod. Afgående justitsminister Søren Pind sagde inden ministeroverdragelsen, at han ikke var »færdig med mit arbejde,« men han havde forståelse for, at han måtte afgive posten, som han kaldte en »partilederpost«.

»Jeg har da været enormt stolt over at være justitsminister. Jeg har ikke tal på de menige politifolk, jeg har talt med og hørt om deres hverdag. Det har gjort et meget stort indtryk på mig i en svær tid,« sagde Søren Pind, der nu glæder sig til at være ’fremtidsminister’ (Uddannelses- og forskningsminister) og finde ud af, »hvad vores børn skal leve af«.

Samtidig kan have glæde sig over en ny kaktus. Den fik den afgående ’sherif’ - som Pind som bekendt har udnævnt sig til - nemlig overrakt af Søren Pape Poulsen.

»Så kan du mindes din tid, hvor du red rundt som sherif,« sagde Pape.

Søren Pind var ked af at sige farvel til personalet i Justitsministeriet. Her får departementschef Barbara Bertelsen et kæmpe kram. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Den konservative formand benyttede lejligheden til at gøre det klart, at han som justitsminister »altid, som i altid vil stå på offerets side« og sikre en hårdere kurs mod personfarlig kriminalitet, rockere og bander.

Pind sendte en stok den anden vej til Pape, der i stedet for sherif kalder sig tryghedsminister.

Peter Christensen siger farvel til politik - igen

Peter Christensen (V), der ikke blev valgt til Folketinget i 2015 og derefter annoncerede sin afsked med dansk politik, blev hevet ind som forsvarsminister af Løkke, da Carls Holst trådte tilbage efter bare tre måneder, er igen ude af dansk politik.

Han nåede i sin ministertid at få lavet en aftale om danmarkshistoriens største forsvarsinvestering med aftalen om at købe 27 nye kampfly for 56 mia. kroner.

Men nu er det slut, og han overdrog i dag ministeriet til Claus Hjort Frederiksen og sagde samtidig - igen -farvel til dansk politik.

»Nu forlader jeg politik, og tanken om et liv uden for politik er ikke så skræmmende for mig,« sagde han.

Så må tiden vise, om der kan komme et nyt comback.

I Sundheds- og ældreministeriet sagde den nye - og ret så uerfarne - ældreminister, Thyra Frank, at hun får brug for hjælp til regler og love i sit arbejde som minister.

»Jeg er fuldstændig klar over, at der er mange love, regler og procedurer, jeg ikke er bekendt med. Men jeg ved, at der er mange kloge folk i ministeriet, der er klar til at støtte mig. På forhånd tak for det,« sagde hun.

Thyra Frank er ny ældreminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

Og så gik en historisk dag i dansk politik på hæld, hvor Lars Løkke Rasmussen dannede sin tredje regering, og Liberal Alliance for første gang indtrådte i en regering.

På torsdag holder Lars Løkke Rasmussen en ny åbningstale i folketingssalen.