Sådan gik åbningsdebatten for 4 nyvalgte: Rullepølse, kragetæer, håndmadder og landskamp

Politikere kommer vidt omkring, når der er åbningsdebat i folketingssalen. Her kommer du med med helt ind i folketingssalen og ud i korridorerne.

Det nyvalgte folketing træder sammen. I dag skal der vælges en midlertidig formand for Folketinget og nedsættes et udvalg på 21 medlemmer, der skal undersøge, om valget er blevet afholdt på ordentlig vis. dag afholdes møde i Folketingssalen. Det første efter folketingsvalget den 18. juni. Her vil det danske parlament konstituere sig. Dagens møde markerer således også første arbejdsdag for de ny- og genvalgte folketingsmedlemmer. Folketinget samles. Valg af midlertidig formand Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Dagens åbningsdebat i Folketinget er slut.

Hele dagen har fire nyvalgte folketingsmedlemmer taget os med helt ind i folketingssalen, hvorfra de har delt deres tanker om det, de har set, hørt og oplevet i salen.

Og vi er kommet med til de uformelle snakke med kollegerne i korridorerne og hørt om deres oplevelser på resten af Christiansborg i løbet af dagen.

Her gennemgår vi dagen og giver dig de bedste, sjoveste og mest interessante højdepunkter.

Dagen startede - for nogle - allerede klokken 6 i morges. På det tidspunkt var Liberal Alliances Laura Lindahl blevet vækket af sin søn på 16 måneder:

Ikke længe efter var Enhedslistens nyvalgte - og tidligere - MF'er, Rune Lund, også på vej til Christiansborg. Han skulle dog lige aflevere et par unger først:

Allerede kort efter klokken 8.30 var Socialdemokraternes Peter Hummelgaard allerede igennem sin kaffekop nummer 3(!). Men han glædede sig til dagen:

Debatten er i gang

Klokken 10 gik debatten i gang, da Pia Kjærsgaard som Tingets formand ringede med klokken og erklærede mødet for åbnet.

Det fejrede Venstres Marcus Knuth med et billede af hans sidekammerater; den ligeledes nyvalgte Britt Bager og Carl Holst, der gik af som forsvarsminister i sidste uge og derfor havde fået ny plads på de bagerste rækker i salen, fordi også han er nyvalgt.

Første politiker på talerstolen var Mette Frederiksen, Socialdemokraternes formand, der kom med lidt af en nyhed i løbet af sin tale på 10 minutter og 45 sekunder.

Hun slog fast, at der er behov for at bruge flere penge på et nyt dagpengesystem. En nyhed, der fik applaus fra Socialdemokraternes nyvalgte MFer Peter Hummelgaard, der lagde et billede (med en noget dårligere kvalitet end hans kollegers):

Mad og så frokost

Peter Hummelgaard havde fået bedre gang i kameraet, da han lagde et billede af lidt mellemmad op, som han fik sig i en kaffepause. Rullepølse på lidt brød. Velbekomme:

Tilbage i folketingssalen var Rune Lund klar til at stille spørgsmål til Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen. Og læserne af politiko.dks livedækning af åbningsdebatten fik et ganske interessant indblik i, hvad der ligger til grund for et spørgsmål til en åbningsdebat. Det får du også her:

Lidt længere til højre i salen - hvis altså man stod på talerstolen - sad Laura Lindahl. Og hun brugte tiden på at fundere lidt over det at sidde til en åbningsdebat for første gang:

»Jeg sidder og kigger rundt på MFerne. Nogle kender jeg personligt, andre kender jeg fra medierne. Fx Antorini. Hende forbinder jeg med den forfærdelige folkeskolereform og jeg kan huske hvordan hun sagde det stikmodsatte af hvad hun tidligere havde sagt, da sagen rullede. Politik er mærkeligt :-),« skrev hun på politiko.dks livedækning af åbningsdebatten.

Kort inden, der klokken 12 blev ringet til frokost, var det tid til kaffe for fire af Venstres MFere.

Og så var det ellers tid til frokost. Hos Enhedslisten stod den på håndmadder:

Hvor er journalisterne?!

I begyndelsen af åbningsdebatten var presselogen, der hvor journalisterne sidder og følger med, fyldt. Men efter frokost bemærkede flere politikere, at den ikke længere var så fyldt. Både Anders Samuelsen, der på Twitter efterlyste journalisterne...

...Også Rune Lund havde kigget op til højre og set, at journalisterne holdt længe frokost.

V-ordfører stiller sig selv spørgsmål

På talerstolen var det blevet Jakob Ellemann-Jensens tur. Venstres politiske ordfører holdt en ordførertale, der selv af Enhedslisten blev rost for sin humor.

Ellemann-Jensen både stillede og svarede nemlig på de spørgsmål, han regnede med ville komme fra de andre partier. Sådan »for at effektivisere« og »komme lidt bredere ud end vi plejer«, som han sagde.

Socialdemokraterne ville sikkert spørge til, hvorfor Venstre vil skære på børn, uddannelse og forskning, når »det nu er det, vi skal leve af i fremtiden«, sagde Ellemann, at Socialdemokraterne ville sige.

SF ville »i en indigneret tone« kræve flere penge til dagpengeområdet, de Radikale ville med »mærkelig tegnsætning« spørge til, hvordan regeringen kan sætte den »grønne førerposition over styr« og Alternativet ville...ja, Alternativet var Ellemann faktisk »lidt usikker på«, indrømmede han.

»Jeg tror, vi er mange, der er spændte på, hvor vi har jer. Og i øvrigt velkommen til,« sagde Ellemann, inden han kategorisk afviste sine egne præfabrikerede angreb fra de 'andre partier'.

Ønsker ordet

Når politikere ønsker at stille et spørgsmål til den ordfører, der står på talerstolen, skal de trykke på knap på et skærm på deres plads.

Det billeddokumenterede Venstres Marcus Knuth ved 14-tiden i går, da han havde meddelt, at Pernille Skipper, der var ved at holde sin tale, skulle have et spørgsmål:

Umiddelbart efter Pernille Skipper, var det Simon Emil Ammitzbølls tur til at indtage talerstolen. Partiernes ordfører holder deres taler i overensstemmelse med den størrelsesmæssige rækkefølge, som valget i juni dikterede. Største parti først, mindste parti sidst.

Og da Liberal Alliance fik 0,3 procent - 9.334 - stemmer færre end Enhedslisten, måtte Ammitzbøll vente til efter Pernille Skipper.

Ammitzbøll blev generet af en væltet vandglas og derfor undskyldte den manglende koncentration ved et socialdemokratisk spørgsmål med ordene »vandet driller, hvis man kan sige det...Men bare rolig, kun det i glasset«.

Men da han endelig kom på talerstolen, var det første gang Laura Lindahl så sin politiske ordfører på den berømte plads i folketingssalen:

»Alle ved da, at Joachim tygger på fattige børn«

Og Liberal Alliances nyvalgte folketingsmedlem var i godt humør i løbet af åbningsdebatten, hvor hun både efterlyste popcorn, da Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, skulle på talestolen, beklagede sig over manglende kage i forbindelse med en kaffe pause.

Og så satte hun sin svigerfar på plads:

»Min svigerfar har lige SMSet, at Joachim B Olsen og jeg tygger for meget tyggegummi - han kunne se os i TV. Det er kun mig, der tygger tyggegummi - alle ved da, at Joachim tygger på fattige børn,« skrev Lindahl og efterfulgte teksten med en blinkende smiley.

Dagens sko får mønter og underskrifter

Rasmus Nordqvist fra Alternativet løb meget tidligt på dagen med kåringen og prisen for dagens sko.

Men åbningsdebatten gjorde ham også en håndfuld mønter og en bunke underskrifter fra de øvrige tilstedeværende i folketingssalen rigere. Det skete, da han havde debuteret på talerstolen som partiets politiske ordfører.

Det er en tradition i Folketinget, skrev Rune Lund på livebloggen, og den sørgede Nordqvists partikollega, Josephine Fock, for at holde i hævd.

Alternativet holder V-debutants humør højt

I takt med, at åbningsdebatten begyndte at nærme sig spisetid, forlod flere og flere MFere folketingssalen.

Det blev bemærket af flere, f.eks. Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen, der under den radikale leder, Morten Østergaards, ordførertale tweetede et billede, der viser en hel del ret tomme Socialdemokratiske stole.

Men selvom debatten blev længere og længere, holdt den nyvalgte V-medlem, Marcus Knuth humøret oppe. Ikke mindst på grund af Alternativet, skrev han.

»Selvom det er en (meget) lang dag, har humoren holdt humøret højt – både fra de bevidst vittige indslag, til de mere ufrivillige, såsom når Alternativet i ramme alvor foreslår, at hele Danmark indfører en 30 timers arbejdsuge.«

Rune Lund, Enhedslistens nyvalgte MFer, adskiller sig lidt fra de andre politikere, der i løbet af torsdagen skrev på politiko.dks liveblog, idet han allerede tidligere har siddet i folketinget. Den erfaring brugte han til at sammenligne tidligere års åbningsdebat med den, han oplevede i løbet af torsdagen:

»Det er lidt sjovt. Det føles faktisk lidt som at være tilbage i 00’erne, hvor jeg også sad i Folketinget. Folketingssalen ser ud på samme måde, stolene og det grønne betræk er det samme, billederne er de samme. Og den borgerlige regering fremlægger en finanslov, der vil skære på de fattigste, u-landsbistanden og miljøet, og vil til gengæld give gaver til de rigeste,« skrev han og fortsatte:

»Eneste store forskel er, at Enhedslisten jo er blevet Folketingets fjerde største parti, så vores ordfører Pernille Skipper kom på kl. 14. Før i tiden kom vi altid på efter kl. 22.00!«.

Pizza og Kakao

Debatten bølgede frem og tilbage hele dagen - undtagen når der var spisepauser. Og traditionen tro blev der fortæret pizza. Her er det Alternativet, der får aftensmad:

Og Rune Lund fik sig en kakao:

Enhedslisten bedriver bankvirksomhed - jakkesæt ser fodbold

Åbningsdebatten var både seriøs, livlig og, med statsministerens ord, »harmonisk og konstruktiv«. Men udenom debatten - både i salen og bagved - foregår der en masse andet i løbet af en maratonseance, som den der er blevet afholdt i dag.

Klokken 18 blev der ringet til spisepause, klokken 19 blev der ringet ind til debat igen, og klokken 20 var salen stadig godt besøgt, kunne Laura Lindahl vise med dette billede:

Dagen i dag var dagen, hvor adskillige politikere debuterede på talerstolen. Og traditionen i Folketinget er, at når man har sin første tale, samler de øvrige, der er til stede, ind.

Og i den forbindelse var Enhedslistens Christian Juhl åbenbart behjælpelig:

Omme bagved folketingssalen var der en hel del politikere, der ikke kunne holde sig fra tv'et, hvor det danske fodboldlandshold spillede en afgørende landskamp mod Portugal.

Kampen tabte Danmark i øvrigt 1-0.

Farvel og tak

Og så er vi i øvrigt fremme ved afslutningen.

Først med Marcus Knuths billede af den afsluttende afstemning, som den borgerlige blok vandt - omend knebent.

Og så med et farvel fra de fire nyvalgte MF'ere, der dagen igennem bidrog med deres tanker, oplevelser og indtryk fra åbingsdebatten, som endte med at vare 12 timer og 20 minutter.