Sådan forsøgte regeringen at spinne sin klimaplan en tirsdag formiddag på havnefronten i København

Regeringen præsenterede sin klimaplan på et usædvanligt pressemøde, idet pressen ikke fik udleveret selve udspillet. En koordineret plan for at undgå kritiske spørgsmål og historier, mener tidligere rådgiver.

Det var en del af en velkoordineret plan, som skulle give danskerne ét særligt billede af regeringens klimaplan, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med fem andre ministre ankom i elbus til et pressemøde ved BLOX i København i tirsdags. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Et usædvanligt scenarie udspillede sig tirsdag formiddag på havnefronten i København.

I oktobersolens formiddagsstråler trådte seks smilende ministre anført af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ud af en elbus, alle med en plan i hånden.

Nu skulle sløret løftes for regeringens klimaplan og Danmarks bidrag til undgå en temperaturstigning på halvanden grad med de tilhørende katastrofer for jordkloden, som FN endnu engang havde slået alarm over dagen inden.

Pressen var blevet inviteret til pressemøde på havnefronten klokken 10.30 og også klokken 11.15 i Klimaministeriet, og nu gik ministrene på havnefronten beslutsomt hen mod skaren af journalister og kamerafolk, som var gennet ind bag et afspærringsbånd.

TV 2 News og DR sendte live, og på DR2 blev politisk korrespondent og mangeårig politisk journalist Uffe Tang spurgt, hvad der nu kom til at ske.

»Præcis hvordan det kommer til at forløbe, det kan jeg faktisk ikke helt forklare, for jeg har aldrig set det før,« sagde han om optrinnet.

Den første vinkel vinder

Statsministeren indledte pressemødet med sin udlægning og gav på skift ordet til sine kolleger. Efter 13 minutter og 45 sekunders tale blev der tid til »nogle ganske få spørgsmål«, som Løkke sagde.

I hænderne havde regeringens ministre udspillet, »Sammen om en grønnere fremtid«.

Først da regeringsholdet ankom, fik journalisterne på den anden side af afspærringen udspillet delt rundt. Først der kunne de gå på jagt i det 41-sider lange udspil og læse, hvad der var eller ikke var i planen. Hvor knasterne lå i det udspil, der efterfølgende har mødt massiv kritik fra uvildige klimaprofessorer, økonomer og klimaorganisationer.

Det var med den mulighed for at finde det med småt, at de fire spørgsmål, som TV 2 og DR fik mulighed for at fremføre, blev stillet.

Nogle journalister kørte med ministrene i bussen til pressemødet i Klimaministeriet, der begyndte cirka et kvarter efter seancen på havnefronten, mens andre journalister kastede sig op på cykler.

Det usædvanlige setup er ifølge tidligere chef for Venstres kommunikationsafdeling, Søs Marie Serup, langt fra tilfældigt.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og de andre ministre gik efter pressemødet på havnen ind i elbussen og blev kørt over til Klimaministeriet. Nogle fra pressen var med i bussen. Derefter kunne man ikke stille spørgsmål til Løkke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Det er en helt bevidst og nøje planlagt strategi fra regeringens kommunikationsafdeling, forklarer hun. Målet er at styre medierne, så den første historie i medierne er den overordnede positive om alt det, regeringen vil.

»Det er den første vinkel, der vinder. Derfor forsøger de at sætte sig på fladen og få en nyhed til at sprede sig fra ét medie til flere medier og meget gerne alle de elektroniske. Når først det er sket, skal der rigtig meget til at ændre vælgernes syn på den første historie, selv om der senere kommer kritiske historier,« siger hun og fortsætter:

»Derfor laver de et setup, der mere er en photoopportunity end et pressemøde. For Løkke er det et godt billede, at nogle ministre stiger ud af en elbus, og så leverer han efterfølgende korte, præcise budskaber, uden at journalisterne har tid eller mulighed for at stille kritiske spørgsmål. Det er den totale kontrol, hvor man udnytter, at man kan styre pressen med adgang til information, til ministre og med timingen,« siger hun.

Kritik er væltet frem

I dagene efter pressemødet på havnefronten er flere detaljer i planen blevet kritiseret.

50 procent af den planlagte CO2-reduktionen i udspillet er »forbundet med stor usikkerhed«.

80 procent af planens reduktion af CO2-udslip skyldes regnskabsmæssige ændringer. Ikke reelle klimatiltag.

Regeringens forbud mod salg af benzin- og dieselbiler i 2030 har vist sig kun at være en målsætning.

Et forbud kan slet ikke lade sig gøre i forhold til EU. Det har regeringen selv slået fast i et folketingssvar.

Søs Marie Serup

»Generelt har man set med den her regering, at man kun får halvdelen af historien på pressemøderne«


Et stop for salg af diesel- og benzinbiler efterlader samtidig et hul i statskassen på 50 milliarder kroner, og regeringen kan ikke pege på, hvor de mange penge skal komme fra. I stedet har man nedsat en kommission, som skal komme med et bud – efter valget. Noget, professor i økonomi Bo Sandemann Rasmussen ikke kan mindes at have set før.

Spørgsmål til dette ville være interessant at stille til Lars Løkke, for som Berlinske fredag kunne afsløre, var det efter ønske fra netop statsministeren, at målsætningen om stoppet blev indført i udspillet.

Men på pressemødet i Klimaministeriet var Løkke ikke til stede, og det skyldes, vurderer Søs Marie Serup, en strategi med at skærme statsministeren fra kritiske spørgsmål om mere ømme punkter.

»Chief one er kun til rådighed for de nemme og positive spørgsmål. Resten har man folk til at tage sig af. Generelt har man set med den her regering, at man kun får halvdelen af historien på pressemøderne. Og når man aldrig sidder med det samlede overblik, bliver det markant sværere at stille kritiske spørgsmål. Både for journalister og vælgerne,« siger hun.

Det har ikke været muligt at få et interview med Lars Løkke Rasmussen. Statsministeriet oplyser, at der »både var mulighed for at stille spørgsmål til ministrene ved præsentationen, under busturen samt ved det uddybende pressemøde i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet«.

Ifølge Søs Marie Serup var regeringens præsentation af klimaplanen, hvor udspillet ikke blev udleveret, velorkestreret af regeringens kommunikationsfolk, så pressen ikke kunne stille kritiske spørgsmål til især Lars Løkke Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix.