Sådan forløb det lukkede V-møde

På et lukket gruppemøde i Venstres meddelte mindst ni folketingsmedlemmer, at de ikke længere har tillid til Lars Løkke Rasmussen som formand.

Lars Løkke Rasmussen forlader Venstres gruppemøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Ni medlemmer af Venstres folketingsgruppe meddelte på partiets lukkede gruppemøde tidligere i dag, at de ikke længere kan støtte Lars Løkke Rasmussen som formand. Det bekræfter flere kilder fra mødet over for Berlingske.

Medlemmerne tæller blandt andet Preben Bang Henriksen, Kristian Pihl Lorentzen, Kim Andersen, der allerede luftede deres kritik inden mødet. Derudover meddelte også retsordfører Karsten Lauritzen, kulturordfører Michael Aastrup Jensen, SU-ordfører Mads Rørvig samt Annie Matthiesen, Louise Schack Elholm og skatteordfører Torsten Schack Pedersen, at de ikke længere kan støtte Løkke.

Berlingske har fået oplysningerne bekræftet fra flere kilder i Venstres folketingsgruppe.

Tidligere V-minister Birthe Rønn Hornbech var ikke med til mødet, men hun har tidligere krævet Løkkes afgang. Det betyder, at i alt 10 ud af partiets 47 medlemmer af Folketinget mener, at Lars Løkke bør trække sig som formand.

Ifølge Berlingskes oplysninger skulle blandt andet Søren Pind have taget ordet og kritiseret en række V-medlemmer for splitte partiet, fordi de ikke længere bakker op om formanden.

Efterfølgende skulle tidligere politisk ordfører Ellen Trane Nørby have taget ordet og overraskende langet ud efter Løkke-tro medlemmer, der har brugt ugen på at ringe baglandet op i forsøg på at overtale dem til at bakke om V-formanden. En oplysning, der bekræftes af flere medlemmer fra Venstres folketingsgruppe.

Usikkert om Løkke fortsætter

For kort tid siden ankom Lars Løkke Rasmussen til Odense, hvor han i aften skal stå skoleret for Venstres hovedbestyrelse. Flere medier har spået V-formandens afgang og en central placeret kilde tæt på processen bekræfter over for Berlingske, at Løkke efter at trække sig med mindre et talstærkt flertal bakker ham op på det afgørende krisemøde i aften. Allerede nu tegner der sig dog et billede af en splittet hovedbestyrelse.

Flere centrale V-folk bakker stadig op om Venstres formand. Finansordfører Peter Christensen har her til eftermiddag gentaget sin opbakning til Lars Løkke Rasmussen. Han udtrykker dog samtidig bekymring for udviklingen i Venstre. En udvikling, som han mener er med til at skade partiet.

»Jeg gav min opbakning til Lars for en uge siden, og den har jeg gentaget i dag,« sagde finansordføreren tidligere.

Også to af Løkkes tætte venner, Søren Pind og Lars Christian Lilleholt, har brugt dagen på at støtte op om deres formand, som Lilleholt er sikker på også er formand efter aftenens skæbnemøde i hovedbestyrelsen.

»Jeg har tillid til Løkke som formand, og jeg tror på, at han også er formand i morgen,« lød det tidligere fra Lilleholt.

Næstformand for Danske Regioner og regionsrådsformand i Syddanmark, Carl Holst, har ligeledes været en af Lars Løkke Rasmussens tætteste støtter. I et interview med TV 2 News drager han dog tvivl om, hvorvidt Lars Løkke også er formand i morgen. Det er den første af en række trofaste Løkke støtter, der åbner for muligheden for et snarligt formandsskift i Venstre.