Sådan bliver Thorning-sagen undersøgt

Troels Lund Poulsen og andre bliver tvunget til at tale sandt, når de bliver sat for en kommission.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) har taget initiativ til, at en såkaldt undersøgelseskommission skal kulegrave forløbet i statsminister Helle Thorning-Schmidt og hendes mand, Stephen Kinnocks, skattesag.

Her er, hvad loven siger om en sådan kommission.

* Enhver er efter anmodning fra undersøgelseskommissionen forpligtet til at afgive forklaring for kommissionen under vidneansvar.

* Alle er desuden forpligtet til at aflevere materiale til undersøgelseskommissionen, hvis de bliver bedt om det.

* Undersøgelseskommissionen har ikke ret til at dømme personer, men skal i stedet redegøre for et konkret begivenhedsforløb. Den kan komme med forslag til lovændringer og i øvrigt foretage en retlig vurdering af, om nogen skal drages til ansvar.

* Det er op til Justitsministeren at nedsætte en undersøgelseskommission. Kommissionen skal nedsættes, hvis Folketinget beslutter det. Det er også justitsministeren, der udpeger medlemmerne af kommissionen.

* Undersøgelseskommissionens medlemmer skal være uvildige og uafhængige i sagen.

Samtidig undersøger Københavns Politi, hvem som kort før folketingsvalget lækkede Helle Thorning-Schmidts fortrolige oplysninger til B.T., og Skatteministeriet tager nu også kontakt til Københavns Politi angående de seneste oplysninger om spindoktoren Peter Arnfeldts rolle.

Kilde: Lov om undersøgelseskommissioner

/ritzau/