Sådan bliver Løkkes søndag: »Det ser svært ud«

Søndag er hviledag, siger man. Men ikke for V-formand og kongelig undersøger Lars Løkke Rasmussen, der fortsat forsøger at samle en flertalsregering. En opgave, der ser svær ud, lyder det.

Lars Løkke Rasmussen fotograferet i Folketinget lørdag under de lange forhandlinger med de otte andre partier på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Arbejdet fortsætter for Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen, der fredag blev udpeget som kongelig undersøger.

Opgaven med at samle en flertalsregering bestående af både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, de Konservative og Venstre har vist sig - ikke overraskende - at være svær at løfte. Ifølge TV 2 News er V-formanden ved at have opgivet at danne en borgerlig flertalsregering.

»Det ser svært ud,« siger han søndag til kanalen.

Hele lørdag holdt Løkke møder med samtlige folketingspartier med henblik på at samle de fire partier i en regering, men uden resultat.

På Facebook skriver Lars Løkke Rasmussen søndag, at han over middag tager til kontakt til de oversøiske mandater:

»Talte i går med alle Folketingets partier, der alle havde konstruktivt at byde ind med i forhold til drøftelserne om at danne en ny regering. Her til formiddag og over frokost har jeg samtaler med de fire folketingsmedlemmer, der er valgt i Grønland og på Færøerne,« skriver han.

Talte i går med alle Folketingets partier, der alle havde konstruktivt at byde ind med i forhold til drøftelserne om at...

Posted by Lars Løkke Rasmussen on 21. juni 2015

Resten af dagen skal ifølge TV 2 News bruges på at tale med partilederne med henblik på en ny dronningerunde. Her vil Lars Løkke Rasmussen formentlig blive udpeget til igen at stå i spidsen for regeringsforhandlingerne som kongelig undersøger - men uden et krav om, at den kommende regering skal hedde »VOLAK«.

Regering skal være manøvredygtig

Selv siger Løkke til TV-kanalen, at danskerne har brug for en regering, der er manøvredygtig.

»Til det hører også, at man kan række hånden ud og samarbejde med andre af Folketingets partier, og hvis de kompromiser, der skal til for at danne en flertalsregering bliver så hårfine, at en regering ikke kan lytte til gode ideer fra andre partier, så bliver den ikke manøvredygtig,« siger han.

Ifølge hoffet har dronning Margrethe i øjeblikket residens på Marselisborg Slot i Aarhus, hvor hun efter sigende skal til et arrangement i Aarhus Domkirke. Og Kongehuset har endnu ikke hørt noget fra Løkke.

»Det er den kongelige undersøger, som selv skal melde ud,« siger pressechef Lene Balleby.

Hvis Lars Løkke Rasmussen i løbet af søndagen beder om en ny dronningerunde, vil den formentlig finde sted enten søndag aften eller mandag. Her skal samtlige ni folketingspartier ind forbi Dronningen igen.

De politiske kommentatorer er ikke enige om, hvordan den endelige regering kommer til at se ud. Nogle peger på en V-mindretalsregering, mens andre fortsat tror, at Dansk Folkeparti som minimum kommer med.

I alt er der otte forskellige kombinationer af en kommende blå regering - nogle nok mere realistisk end andre:

V, VO, VOLA, VOK, VOLAK, VK, VKLA eller VLA.