Sådan bliver 2025-forløbet: »Hvis vi ikke kommer i mål til november, vil det være Venstres valgoplæg«

Hele september, hele oktober og halvdelen af november. Så lang tid har regeringen til at finde et flertal for både sin 2025-plan og finansloven. Hvis ikke det sker, vil begge planer udgøre Venstres valgoplæg, siger finansministeren. Vi guider dig til, hvad der sker de kommende dage, uger og måske måneder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen besøger Roskilde Katedralskole i forbindelse med helhedsplanen. Tirsdag den 30. august 2016.. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det står mig ikke lysende klart, hvordan det vil forløbe.«

Ordene er Claus Hjort Frederiksens, de falder i forbindelse med finansministerens pressemøde tirsdag. Emnet er det forløb, der de kommende dage, uger og måske måneder skal munde ud i en aftale om en 2025-plan og en finanslov.

Men selvom forløbet ikke står »lysende klart« for manden, der kommer til at sidde for bordenden under forhandlingerne, så er deadline til gengæld ret fastlagt.

Claus Hjort Frederiksen har nemlig allerede i dag gjort det helt klart, at hvis ikke regeringen har forhandlet et flertal på plads inden »medio november«, så er både finanslovudspillet og 2025-planen Venstres valgoplæg til det folketingsvalg, der så vil komme umiddelbart efter.

Men inden vi (måske) når så langt, er der nu et forløb, der skal køre. Det forløb kigger vi nærmere på herunder.

Seks pressemøder på én dag - og så sættemøder

Når tirsdagen går på hæld, har en stribe af regeringens ministre afholdt ikke færre end seks pressemøder om 2025-planen og finanslovudspillet.

Og de fleste af de øvrige aktører på Christiansborg har kommenteret regeringens udspil. Indtil videre er Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, den eneste, der venter med at kommentere udspillet til i morgen, onsdag.

Onsdag er der også teknisk gennemgang på programmet i Finansministeriet, og først på fredag indleder regeringen de første formelle forhandlinger, når der er sættemøder på programmet.

De møder handler om både finansloven og 2025-planen.

Forhandlingerne bliver som sagt forankret hos finansminister Claus Hjort Frederiksen, og finansministeren vil i første runde invitere »alle Folketingets partier« til drøftelser, sådan som statsministeren bekendtgjorde på sit pressemøde i Statsministeriets Spejlsal tidligere tirsdag.

Det er meningen, at alle partier har været til møde i Finansministeriet i løbet af fredag i denne uge og mandag i næste uge. Efter det er der pt. ikke fastlagt nye forhandlingsmøder.

Efter mandag er det forventningen, at finansministeren gør boet op, så at sige. Der skal konkluderes på partiernes positioner og muligvis regnes på nogle af de forslag, der er kommet på bordet.

Og så skal der lægges en strategi for det videre forhandlingsforløb. Et forløb, der som beskrevet sagtens kan komme til at vare både uger og måske måneder.

»Det er ikke sådan, at regeringen fremlægger det her med ønske om, at vi laver en hurtig og kort proces. Vi afsætter den nødvendige tid til, at vi kan få drøftet de her ting grundigt igennem,« sagde finansministeren på sit pressemøde.

»Førsteprioritet er at lave en samlet aftale«

I Venstre er forventningen, at 2025-planen - helhedsplanen, som regeringspartiet kalder den - skal forhandles samlet.

Der bliver altså ikke separate forhandlinger om skattereform, pensionsreform, udlændingestramninger og så videre. I udgangspunktet, altså.

»Førsteprioritet er at lave en samlet aftale,« som Claus Hjort Frederiksen sagde i dag.

I forbindelse med sidste års finanslov, var det Løkkes mantra, at hvis man ville være med til at bruge penge, måtte man også være med til at finde pengene.

Faktisk sagde statsministeren dengang, at det ville være de partier, der var med til at bære finansloven igennem, der ville få lov at dele skattelettelser ud i foråret 2016. Det blev som bekendt udskudt og erstattet med 2025-planen. Og derfor kommer det heller ikke bag på nogen, at regeringen i første omgang går efter en blå aftale.

»Blå blok er regeringens parlamentariske grundlag,« sagde Claus Hjort Frederiksen. Inden han dog så tilføjede:

»Men vi vil arbejde meget energisk for, at andre partier kommer med i aftalen.«

Vi mangler at høre fra stålsatte Samuelsen

Om aftalen bliver blå, hvornår den eventuelt kommer, og om det ender med, at der er røde partier, der spiller en rolle i den, er uvist.

Forløbet står ikke, selv ikke for Claus Hjort Frederiksen, »lysende klart«.

Sikkert er det, at Løkke i de kommende dage skal rundt i landet og fortælle danskerne om 2025-planen.

 

Og sikkert er det også, at meget vil blive afgjort, når Liberal Alliance onsdag holder pressemøde.

Her skal vi første gang høre, hvordan manden, der har truet med at vælte regeringen, hvis ikke han får fem procent i topskattelettelser, forholder sig til Lars Løkke Rasmussens udspil.

Indtil videre ved kun Anders Samuelsen selv (ok, nok også en håndfuld personer omkring ham), hvordan han vil reagere.