Så starter en ny politisk sæson

Folketinget åbner i dag. En dag fyldt med traditioner. Og som traditionen tro finder sted første tirsdag i oktober.

Det er en festdag i dag. Ifølge Folketingets hjemmeside betragtes tirsdag den 2. oktober 2007 som en festdag. Her har vagter travlt med at se til, at alt foregår roligt, og blomsterkunstnere sørger for, at Christiansborg tager sig flot ud til Folketingets åbning under overværelse af dronning Margrethe, prins Henrik og andre medlemmer af Kongehuset.

Også for Folketingets medlemmer er det en festdag. De 179 medlemmer mødes som vanen byder det til gudstjeneste. Denne tirsdag kl. 10.00 i Christiansborg Slotskirke lige ved Christiansborg.

Kongehusets medlemmer kommer præcis kl. 11.45 til Christiansborg og bliver modtaget af medlemmerne af Folketingets Præsidium ved Folketingets store trappe, som den kaldes i daglig tale.

Første punkt på dagsordenen er valg af en formand til Folketinget. Det er givet, at Christian Mejdahl (V) fortsætter som formand og dermed bliver genvalgt. Desuden vælges de øvrige fire medlemmer af Folketingets Præsidium.

Rigets tilstand
Efter formandsvalget indtager statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) talerstolen, og det første møde i folketingsåret begynder.

Han holder sin åbningstale og gennemgår de lovforslag, som det kommende år vil bringe. Selve lovforslagene findes også i et lovkatalog. I dag efterfølges talen ikke af en debat. Det sker på torsdag, hvor de øvrige medlemmer af Folketinget kan kommentere talen og drøfte det kommende år.

Traditionen tro ledes Folketingets møde i dag af det medlem af Folketinget, der har siddet længst på posten. I år er det Svend Auken (S), som har været i Folketinget i 36 år.

Hvis der bliver valg....
Skulle der i løbet af det kommende folketingsår blive udskrevet valg til Folketinget, deles folketingsåret op i to samlinger: Første samling går fra i dag frem til det nyvalgte Folketing træder sammen. Anden samling går fra det nyvalgte Folketing træder sammen til folketingsårets udløb lige før sommerferien.

(Kilde: folketinget.dk og ungtinget.dk)