Så meget mere koster du kommunekassen

Kommunernes udgifter er steget markant i den seneste valgperiode, men der er stor forskel på, hvad du koster afhængigt af, hvor du bor.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du bor i Lolland Kommune er du blevet 14 procent dyrere på de kommunale budgetter siden 2010, mens du stort set ikke koster en krone ekstra, hvis du har været bosat i Ballerup i samme periode.

I hele landet er de kommunale budgetter stedet med 6,32 procent siden 2010. Det viser beregninger, som den liberale tænketank Cepos har foretaget på baggrund af de kommunale nøgletal. Det skriver Søndagsavisen.

»Vi har jo haft økonomisk krise, og når antallet af ledige stiger, så stiger kommunernes udgifter til overførselsindkomster også,« siger kontorchef i Kommunernes Landsforening (KL) Moren Mandøe til Søndagsavisen.

En borger på Lolland vinder konkurrencen om at være den dyreste i landet og kostede i gennemsnit lidt mere end 70.000 om året i 2012, mens en borger i Ballerup er den billigste og kostede lidt mere end 65.000 samme år.

De ekstra høje udgifter skyldes i særdeleshed, at Folketinget har besluttet, at kommunerne skal betale en meget større del af regningen for blandt andet syge og arbejdsløse,« forklarer kommunalforsker ved Kora Kurt Houlberg.

»Kommunen skal betale mere end tidligere, hvis en borger kommer på hospitalet eller på dagpenge, og der er det naturligt, at kommuner som Lolland med stor ledighed og mange på førtidspension bliver meget hårdere ramt,« siger han.

Derimod mener tænketanken Cepos, at især yderkommunerne har været for dårlige til at spare, når befolkningen er svundet ind.

»Der bliver færre til at betale skat i det, vi kalder udkantskommunerne, men alligevel har mange kommunerne ikke valgt at lukke skoler nok, selvom der kommer færre elever i klasserne,« siger forskningschef i Cepos Henrik Christoffersen.

BNB