Så er det officielt: Rød blok klar med mistillidsvotum mod Eva Kjer Hansen

En samlet rød blok har torsdag fremsat et mistillidsvotum mod miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Sagen kan dermed afgøres i folketingssalen onsdag i næste uge.

Miljø- og Fødevarerminister Eva Kjer Hansen kort efter samrådet i Miljø- og fødevarerudvalget onsdag d. 24. februar 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag i næste uge kan Folketinget stemme om et mistillidsvotum til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Det sker efter, at en samlet rød blok - tællende Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, de Radikale og Alternativet - torsdag har bedt Folketingets formand om en hasteforespørgsel med ministeren.

Det Konservative Folkeparti har de seneste dage gang på gang understreget, at man efter sagen om Landbrugspakken og ministerens misvisende oplysninger til Folketinget vil stemme for et mistillidsvotum til Eva Kjer Hansen, hvis et sådant bliver sat til afstemning i salen.

Dermed er der et flertal i Folketinget, som ikke længere har tillid til ministeren.

I forespørgslen, der er sendt til Folketingets formand, står der:

»Vil miljø- og fødevareministeren redegøre for, hvordan ministeren forholder sig til, at et flertal i Folketinget har udtrykt mistillid til ministeren?«

De røde partier fortsætter skrivelsen med et forslag til en vedtagelsestekst, der lyder:

»Folketinget kan konstatere, at miljø- og fødevareministeren har givet indtryk af, at miljøregnskabet er bedre, end det reelt er. Ministeren har ikke givet et retvisende billede af konsekvenserne af Fødevare- og Landbrugspakken. På den baggrund udtrykker Folketinget mistillid til miljø- og fødevareministeren.«

SFs gruppeformand Jonas Dahl siger om dagens udmelding fra rød blok:

»Det er en farce, at blå blok i dag stemmer en landbrugspakke igennem med en minister, som ikke har et flertal bag sig. Jeg mener, at det her nærmer sig magtarrogance,« siger han i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Samme toner kommer fra Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen:

»Det er hævet over enhver tvivl, at miljø- og fødevareministeren har manipuleret med tallene bag landbrugspakken og løjet for Folketinget. Det er utilgiveligt, og derfor har vi ikke tillid til ministeren. Hun bør naturligvis gå af,« siger hun i en skriftlig kommentar og fortsætter:

»Danmark har måske aldrig haft en miljøminister, der har været så fløjtende ligeglad med miljøet som Eva Kjer Hansen. Når hun samtidig handler så skrupelløst, er det til stor skade for vores miljø.«

En samlet rød blok indkalder nu miljø- og fødevareministeren til en hastedebat i folketingssalen. Vi vil i den...

Posted by Johanne Schmidt-Nielsen on Thursday, 25 February 2016

Et mistillidsvotum skal altid fremsættes i forbindelse med en såkaldt forespørgselsdebat i folketingssalen, og en sådan kan tidligst placeres på onsdag i næste uge, fordi forespørgslen først skal behandles af Folketingets formand.

Inden da vil den omdiskuterede landbrugspakke, som startede hele sagen mod Eva Kjer Hansen, være vedtaget i Folketinget. Det sker torsdag kl. 10, hvor en samlet blå blok inklusiv de Konservative, vil stemme ja til pakken.

Umiddelbart efter vedtagelsen af landbrugspakken mødes de blå partier for at diskutere en tillægspakke og for at forsøge at redde det fremtidige samarbejde i blå blok. Et samarbejde, som har været under særdeles hårdt pres de seneste uger på grund af det anspændte forhold mellem De Konservative og Eva Kjer Hansen.

Den konservative formand, Søren Pape Poulsen, understreger igen torsdag, at hans parti agter at stemme sammen med rød blok for et mistillidsvotum til ministeren.