Så er det officielt: Partier klar med tiltale mod Støjberg i rigsretssag.

Flertal i Folketinget er enig om anklager mod Støjberg. Det indgår som en skærpende omstændighed i tiltalen, at Inger Støjberg gav misvisende oplysninger til Folketinget undervejs.

Arkivfoto: Et flertal i Folketinget er enig om et anklageskrift mod Inger Støjberg (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal i Folketinget har opnået enighed om, hvad der skal stå i anklageskriftet til en rigsretssag mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Det oplyser formanden for det udvalg, der håndterer rigsretssagen, Jeppe Bruus (S), onsdag.

Han ønsker dog ikke at oplyse, hvad der er aftalt mellem partierne.

Sagen er blevet hurtigt behandlet i Folketinget, da den forældes efter 10. februar, hvor det er femårsdagen for den »klart ulovlige« instruks om at adskille asylpar, der er sagens kerne.

Tiltalen centrerer sig om, at Inger Støjberg i sin tid som minister iværksatte en ulovlig og undtagelsesfri administration, hvor ægtefæller og samlevende par - hvoraf den ene var mindreårig - blev adskilt, mens de var indkvarteret i asylsystemet.

Af »Forslag til folketingsbeslutning om rigsretstiltale mod forhenværende minister Inger Støjberg« fremgår det, erfarer Berlingske, at Støjberg tiltales for:

»...ved som udlændinge,- integrations- og boligminister at være ansvarlig for, at Udlændingestyrelsen i perioden fra den 10. februar 2016 og indtil senest den 12. december 2016 iværksatte og fastholdte en indkvarteringsadministration, hvorefter der i et antal sager adskiltes ægtefæller og samlevende par indkvarteret i asylsystemet, hvoraf mindst den ene part var under 18 år, i strid med De Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 og under tilsidesættelse af almindelige forvaltningsretlige grundsætninger om saglig forvaltning, pligtmæssigt skøn og proportionalitet samt forvaltningsretten og Den Europæiske Menneskerettighedskonventions krav til konkret og individuel partshøring, sagsoplysning og begrundede afgørelser.«

Med Socialdemokratiets og De Konservatives udmelding i sidste uge om at støtte en rigsretssag samt tilkendegivelse fra et stort flertal i Venstre om at ville stemme for at rejse sag mod deres partikollega var der flertal i Folketinget for at stille Inger Støjberg for en rigsret.

Et tilbageværende spørgsmål har så været, hvad hun præcist skal tiltales for.

Her har uenighederne i første omgang været så store, at partierne på et møde tirsdag ikke kunne nå til enighed.

Et af de emner, der undervejs har været til diskussion blandt partierne i underudvalget har været spørgsmålet om, hvorvidt Støjberg skal mødes med en selvstændig tiltale om at tale usandt for Folketinget.

Særligt Enhedslisten og Liberal Alliance på forhånd ytret ønske om, at det bliver en selvstændig tiltale.

Da Støjberg ikke længere er minister, har blandt andre Enhedslisten ment, at en næse for den forseelese ikke vil være en tilstrækkelig stor konsekvens.

Men de to advokater, der har vejledt Folketinget i spørgsmålet om en mulig rigsretssag, har følge Berlingskes oplysninger tilkendegivet over for politikerne, at det ville udvande den samlede tiltale mod Støjberg, hvis man delte de to anklagepunkter op i to.

»Den største mistillidserklæring«

I stedet for indgår det som en skærpende omstændighed i tiltalen, at Støjberg »i tilknytning til dette forløb afgav urigtige eller misvisende oplysninger til Folketinget...«.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen udtalte efter gruppemødet i torsdags, at han vil stemme for en rigsretssag.

»Jeg kan ikke leve med anklager om, at Venstre ikke kerer sig om lov og ret. Når sådanne anklager rejses, så skal de afklares, og der er ikke andre veje end en rigsretssag,« har han udtalt.

Inger Støjberg kaldte det omvendt for »den største mistillidserklæring« fra sin egen formand.

Forud for partiernes politiske beslutning om, hvorvidt man i det hele taget støtter en rigsretssag, bad Folketinget to uvildige advokater om at vurdere den delberetning, som Instrukskommissionen afleverede i december.

Vurderingen fra de to advokater, Jon Lauritzen og Anne Birgitte Gammeljord, har været, at der er grundlag for en rigsretssag mod den tidligere Venstre-minister, samt at det med en »rimelig formodning« vurderes, at en eventuel tiltale kan føre til en dom mod Støjberg.

Sagen om adskillelse af unge asylpar begyndte i begyndelsen af 2016, da Inger Støjberg udsendte en pressemeddelelse om, at alle par på landets asylcentre skulle adskilles, hvis den ene var under 18 år.

Udover Socialdemokratiet, De Konservative samt et flertal i Venstre støtter også Enhedslisten, SF, De Radikale, Alternativet, Liberal Alliance og løsgængerne i Frie Grønne en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Imod en rigsretssag er Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige samt tidligere statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen, der nu er løsgænger.

Folketinget ventes i begyndelsen af februar formelt at stemme om en rigsretssag.