Så er der vist ikke længere tvivl om, at han skal til NATO

Danmark står for første gang til at få en af de store internationale topposter, når NATO i næste uge efter al sandsynlighed vil udpege statsminister Fogh Rasmussen (V) som alliancens næste chef. Som regeringschef blev han tidligt vurderet som den tungeste kandidat.

Anders Fogh Rasmussen så tilfreds ud, da pressen i går fangede ham efter et møde i udenrigspolitisk råd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

BRUXELLES: De øvrige lande i NATO står nu nærmest i kø for at være med til at kåre statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) som ny chef for den snart 60 år gamle vestlige forsvarsalliance.

Både Italien og Spanien lod i går officielt forstå, at man vil støtte den danske statsminister, når NATO skal træffe beslutningen i næste uge i forbindelse med alliancens topmøde i Baden Baden og Strasbourg. Samtidig fjernede den tyrkiske præsident Abdullah Gül under et besøg i Bruxelles den sidste tvivl om, hvorvidt Tyrkiet ville blokere for den danske politiker på grund af Danmarks problemer med den islamiske verden efter Muhammed-krisen i 2006.

»Vi er ikke imod nogen personer, heller ikke den danske statsminister, hvis han erklærer sig som kandidat,« sagde Gül. Han roste tværtimod Anders Fogh Rasmussen for at være en betydningsfuld politiker på den europæiske scene. I tyrkisk presse og blandt politiske kommentatorer har det ellers svirret med rygter om, at Tyrkiet i sidste øjeblik kunne finde på at spænde ben for danskeren.

Men i NATOs hovedkvarter – hvor de egentlige forhandlinger har foregået mellem ambassadørerne – har man længe betragtet Fogh som den absolutte storfavorit til at få NATO-stillingen. På det officielle diplomatiske plan har Tyrkiet da også været langt mere afdæmpet på spørgsmålet om, hvem der skal være den næste NATO-chef, end tyrkiske politikere har luftet offentligt.

»Der blev allerede tidligt etableret en bred opbakning til hr. Rasmussen,« siger en NATO-kilde, som vurderer, at det danske diplomati har kørt et meget elegant forløb i sagen. Fra dansk side skyndte man sig at sikre opbakning i de tre toneangivende europæiske NATO-lande; Tyskland, Frankrig og Storbritannien, hvorefter de øvrige medlemslande inklusive USA – der traditionelt blot godkender den kandidat, der er europæisk konsensus om – blev stillet over et fait accompli, det var svært at ændre på. USA sagde da også god for Fogh i begyndelsen af marts, og derpå var det blot at vente på, om nogle af de øvrige medlemslande ville modsætte sig for alvor.

Den eneste anden virkeligt seriøse kandidat til NATO-posten; den polske udenrigsminister Radoslaw Sikorski, faldt tidligt på modstand fra Berlin, der var bekymret for hans stærkt anti-russiske holdning.

Ifølge NATO-kilder står det stadig ikke klart, hvornår den officielle udnævnelse af Anders Fogh Rasmussen vil finde sted. Det vil måske først ske på selve NATO-topmødet, hvor der endnu ikke er lagt noget arbejdsprogram for stats- og regeringschefernes middag i Baden Baden fredag aften i næste uge. Det kan også ske umiddelbart før topmødet på et internt møde mellem NATO-landenes ambassadører i Bruxelles.

Men udfaldet er der ikke længere nogen tvivl om, hvilket der heller ikke under hele processen for alvor har været. Som Washington Posts udenrigspolitiske kommentator skrev allerede i forrige uge: »Mazel tov, Denmark.« (Tillykke Danmark).