Så blev grækerne ramt af realiteterne

Bendt Bendtsen (K) Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det tog lidt tid for den græske finansminister Yanis Varoufakis at se sandheden i øjnene og undervejs fik han da også sine 15 minutters rockstjerne berømmelse i medierne. Men nu er vi her altså - ved den hårde realisme for den meget fantasifulde og naive nye græske regering. Det må være konklusionen efter eurolandene har eksamineret og sagt foreløbig god for den liste med reformforslag, som den græske regering mandag aften indsendte til Europa-Kommissionen.

Reformerne ligner jo meget de reformer, som Trojkaen - bestående af eurolandene, Den Europæiske Centralbank og Valutafonden IMF - allerede har bedt Grækenland om at gennemføre, som en betingelse for at låne dem penge. De selvsamme reformer, som regeringspartiet Syriza gik til valg på og under meget drama i Eurogruppen forsøgte at afvise.

Grækerne f.eks. er gået med til at spare og effektivisere i den offentlige administration, ordne pensionssystemet på en måde, så folk ikke trækker så alt for tidligt ud af arbejdsmarkedet. Og de har også lovet at modernisere skattesystemet, så grækerne kommer til at betale den skat, de rent faktisk skal. Alt sammen nødvendige og gode reformer, som ethvert land, der vil have en sund og velfungerende økonomi, bør gennemføre.

Men det må have gjort ekstra ondt på statsminister Alexis Tsipras, at mange af de voldsomt symbolladne politiske tiltag er pillet fra hinanden. F.eks. lover den græske regering nu, at den ikke vil rulle privatiseringer tilbage og at den vil respektere de udbud af konkrater, der allerede er sat i søen.  Borte er også meget de bombastiske meldinger om at forhøje den græske mindsteløn, der ville have placeret landet med en mindsteløn, der er højere end seks andre EU-lande, herunder Spanien. Der er stadig uklare planer, men det fortaber sig i tågerne, hvornår og hvordan den højere mindsteløn i givet fald skal indføres.

Grækerne har først og fremmest købt sig tid. De skal nu senest inden udgangen af april komme med en langt grundigere og mere detaljeret gennemgang af de annoncerede reformer for at få forlænget deres gældsaftaler med op til fire måneder. Hvis ikke, så falder hele arrangementet formentlig fra hinanden. Hvis det sker, kan grækerne øjne en exit fra eurosamarbejdet.

Spørgsmålet er, om de når så langt eller om den interne modstand i Syrizas eget parti bliver for stor. Således kommenterede Syrizas 92-årige medlem af Europa-Parlamentet forleden, Manolis Glezos, at man blot har givet andre navne til reformkravene snarere end at ændre dem. "Det svarer til at omdøbe fisk til at være kød," sagde han. På dansk kalder vi det løftebrud.