S vil skabe regionale lægeklinikker straks

Regioner må lave lægeklinikker, når der mangler læger, mener sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Foto: Erik Refner. Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, forhandler med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om at løse lægemanglen.
Læs mere
Fold sammen

Lægemangel i yderområder er vort største sundhedsproblem. Derfor skal de fem regioner straks åbne egne lægeklinikker, når området mangler læger. De skal ikke først udbyde ledig lægepraksis til private firmaer.

Det mener Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen. Han forhandler med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om at løse lægemanglen.

- På Bornholm, Lolland-Falster og i Thy-Mors er det en kombination, som giver den store udfordring, siger Flemming Møller Mortensen.

- Der er mangel på praktiserende læger og sygehuslæger, men også på privatpraktiserende speciallæger. Dem er der næsten ingen af i de områder. Det er det største sundhedsmæssige problem, vi har i Danmark i øjeblikket.

I Nordjylland driver Falck lægeklinikker for regionen i Brovst, Dronninglund, Frederikshavn, Hurup og Frøstrup. I Thisted driver Nordic Medicare en klinik. De betjener 25.000 nordjyder, som tidligere var uden praktiserende læge.

- De fem regioner vil oprette egne lægeklinikker, når de mangler læger. De vil ikke gå omvejen over privat udbud, og de støttes af Socialdemokratiet, siger Flemming Møller Mortensen.

- De fem regioner står uanset politisk ståsted sammen om den anbefaling. Det skal vi lytte til. Det er stadig den væsentligste kampplads for de socialdemokratiske holdninger, siger partiets sundhedsordfører.

Regionale lægeklinikker skal ikke være permanente, påpeger han.

- Det er en midlertidig ordning. Den skal sikre, at alle danskere har en praktiserende læge, uanset hvor de bor, siger Flemming Møller Mortensen.