S vil ramme Syrien-jihadister på pengepungen: »De skal ikke have en eneste krone«

Socialdemokratiet vil sætte en stopper for, at Syrien-jihadister kan modtage kontanthjælp og desuden skærpe straffen for socialt bedrageri. »Det er jo helt vildt, at der er mennesker, som rejser ud for at kæmpe mod Danmark og samtidig kan modtage sociale ydelser fra Danmark,« siger S-ordfører.

»Jeg vil simpelthen ikke være med til at betale nogle banditter, der kæmper mod danskerne og danske værdier,« siger Leif Lahn Jensen om nye forslag, der skal fjerne offentlig ydelse til Syrien-jihadister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer / Ritzau Scanpix

Det skal være slut med, at Syrien-jihadister kan modtage sociale ydelser i Danmark i form af kontanthjælp.

Socialdemokratiet kræver således en skærpet indsats for at få stoppet al udbetaling af kontanthjælp, så snart en Syrien-jihadist måtte være rejst ud af Danmark.

Til et forhandlingsmøde hos beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) onsdag aften om et generelt enklere sanktionssystem over for kontanthjælpsmodtagere medbringer partiet derfor krav om såvel indførelse af strengere straf samt oprettelsen af en ny enhed til at bistå kommunerne med at få standset kontanthjælpen til såkaldte fremmedkrigere.

»Vi oplever, at der faktisk stadig er nogle, som rejser derned og fortsat kan modtage kontanthjælp, og det må simpelthen stoppe. Det er jo helt vildt, at der er mennesker, som rejser ud for at kæmpe mod Danmark og samtidig kan modtage sociale ydelser fra Danmark,« siger Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen.

Leif Lahn Jensen, Socialdemokratiet

»Vi skal ikke have en eneste, der kæmper mod os, og så oven i købet får offentlig støtte for det.«


Konkret vil Socialdemokratiet samtidig indføre et krav om, at Syrien-jihadister, der begår socialt bedrageri, ud over at tilbagebetale den sociale ydelse også skal betale 50 procent oveni. Ligeledes skal socialt bedrageri automatisk afføde en tiltale fra politi og anklagemyndighed, så sagerne kommer for retten.

Tidligere i år oplyste Troels Lund Poulsen i et svar til Folketinget, at Politiets Efterretningstjeneste siden 2012 har meldt 39 fremmedkrigere for socialt bedrageri til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Sidste år skærpede politikerne imidlertid reglerne på området, og Leif Lahn Jensen erkender, at der formentlig er tale om få personer, som har snydt gennem det seneste år.

Er det så ikke et meget lille problem?

»Én er bare én for mange. Det har været et større problem, men der er stadig nye, der flytter derned og ikke er blevet opdaget. Det vil sige, at der findes folk, der kan stikke af til Syrien og kæmpe mod Danmark og danske værdier og stadigvæk få kontanthjælp, og det går bare ikke. Er det fordi kommunerne ikke kan finde og fange dem, så skal de have hjælp til det. Vi skal ikke have en eneste, der kæmper mod os, og så oven i købet får offentlig støtte for det,« siger Leif Lahn Jensen.

»Det er jo helt vildt, at der er mennesker, som rejser ud for at kæmpe mod Danmark og samtidig kan modtage sociale ydelser fra Danmark,« siger Socialdemokratiets Leif Lahn Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Vil de skærpede regler overhovedet have nogen betydning for de mennesker?

»Det kan godt være, at det ikke har nogen betydning for den enkelte, og at de gør det alligevel, men de skal i hvert fald ikke have penge med bagi af os. Det er jo vanvittigt. Jeg vil simpelthen ikke være med til at betale nogle banditter, der kæmper mod danskerne og danske værdier.«

Inddragelse af pas og udrejseforbud

Et politisk flertal på Christiansborg har gennem de senere år også forsøgt at dæmme op over for fremmedkrigere ved blandt andet at gøre det muligt at inddrage passet fra danske statsborgere, hvis de har til hensigt at rejse til udlandet for at deltage i en væbnet konflikt, samt give politiet beføjelser til at udstede udrejseforbud til danske statsborgere, der mistænkes for at ville drage i krig.

Ydermere vil Leif Lahn Jensen i forbindelse med de politiske forhandlinger generelt skærpe konsekvenserne for socialt bedrageri. Begår en kontanthjælpsmodtager socialt bedrageri, skal der per automatik rejses en strafferetlig sag, mener S-ordføreren, og i tilfælde af groft bedrageri skal der tildeles en straf på 50 procent over i det beløb, der er bedraget for.

»Jeg vil gerne passe på det ydelsessystem, vi har i Danmark, der kan holde en hånd under de mennesker, som ikke kan klare sig selv. Men vi har samtidig et system, der er er presset, fordi for mange udnytter systemet. Det skal vi ikke acceptere det, og derfor skal vi sørge for, at der bliver hårdere straffe,« siger Leif Lahn Jensen.

Han påpeger, at der er stor forskel på kommunernes håndtering af den type sager, og derfor efterlyser Socialdemokratiet en kulegravning af samarbejdet mellem kommuner og politi, ligesom det nuværende sanktionsniveau skal undersøges.

Trods en generelt skærpet indsats skal der være mulighed for at tage særlige hensyn til syge eller svage kontanthjælpsmodtagere, pointerer Leif Lahn Jensen.

Forud for forhandlingerne har regeringen spillet ud med 20 initiativer, der har til hensigt at forenkle og skærpe sanktionsreglerne over for ledige, der siger nej til et jobtilbud eller ikke møder op, samt styrke kontrollen med snyd med offentlige ydelser.

»Jeg ser frem til forhandlingerne og glæder mig til at få præsenteret forslagene fra Socialdemokratiet,« siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.