S vil overveje stramninger i fyrværkeriloven

Socialdemokraterne er klar til at se på, om loven om farlig fyrværkeri skal strammes. Det er dog i sidste ende borgenes sunde fornuft, der skal forhindre ulykker, siger Trine Bramsen.

Der var traditionen tro masser af fyrværkeri over Søerne i København nytårsaften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Der er stor politisk fokus på at forhindre, at ulovligt fyrværkeri havner i hænderne på danskerne.

Sådan siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), efter flere fagfolk i fyrværkeribranchen har efterlyst en større indsats fra politikerne i kampen mod ulovligt fyrværkeri. Udmeldingen kommer, efter tre personer mistede livet nytårsaften, da de affyrede ulovlige krysantemumbomber.

Trine Bramsen påpeger, at Danmark har meget stramme regler på fyrværkeriområdet, og derfor appellerer hun til borgerne om at bruge den sunde fornuft og holde fingrene fra ulovligt fyrværkeri.

»Jeg synes, der er meget fokus på dette problem fra politisk hånd. Vi har set flere eksempler på fyrværkeri, der er er blevet konfiskeret op til nytår, og kontrollerne på området er netop blevet intensiveret. Men hvis Fyrværkeribrancheforeningen mener, der kan gøres yderligere, så diskuterer vi det gerne, for vi vil undgå de tragiske ulykker, som der skete nytårsaften,« siger Trine Bramsen.

Fyrværkeriforeningen advarede allerede før nytår om, at det ulovlige fyrværkeri kunne skaffes via internettet fra blandt andet polske hjemmesider.

Det kan være vanskeligt at dæmme op for private personer, der bestiller de ulovlige varer på internettet, siger Trine Bramsen, der gerne ser mere ansvarlighed fra borgerne.

»Vi kommer ikke uden om, at det i sidste ende er den borger, der tænder lighteren og affyrer fyrværkeriet, der skal forstå, at der er en årsag til, at noget fyrværkeri er ulovligt,« siger Trine Bramsen og fortsætter:

»Der er en grund til, at vi har meget hårde regler på området, og det er fordi, der findes dødsensfarligt fyrværkeri. Vi skal sikre, at borgerne er bevidste om farligheden. I den seneste finanslov har derudover fordoblet antallet af razziaer og kontroller, og vi har stor fokus på det,« siger hun.

Til Jyllands-Posten siger fyrværkerimester Henri Denck, at nogle danske fyrværkere sælger ulovligt fyrværkeri ud ad bagdøren, og det er netop et problem, som politikerne har haft fokus på, mener Trine Bramsen, der ikke umiddelbart ser nogen måder at stramme lovgivningen yderligere.

»Vi har netop strammet antallet af kontroller og reglerne om salg af fyrværkeri og produktionssikkerhed. Så først og fremmest må vi appellere til borgerne om at holde sig langt væk fra ulovligt fyrværkeri som krysantemumbomber,« siger hun.