S vil lave flere love mod Syrien-krigere

Nye tal fra Udlændingestyrelsen peger på, at den omtalte Syrien-kriger-lov har været en succes, mener Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, der har flere tiltag i støbeskeen.

Trine Bramsen fra Socialdemokraterne Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Udlændingestyrelsen kan tage opholdstilladelsen fra udlændinge, der deltager i kamphandlinger i udlandet, og der kan være flere på stramninger på vej, der skal dæmme op for krigslysten hos herboende udlændinge og danskere.

Det siger Trine Bramsen (S), retsordfører for Socialdemokraterne, efter nye tal for Udlændingestyrelsen viser, at der i alt er rejst 22 sager om borttagelse af opholdstilladelsen, siden Syrien-kriger-loven trådte i kraft 1. marts.

»De tal understreger jo, at den lov, som vi vedtog, rent faktisk viser sig at fungere i praksis, og at der var et behov for den,« siger hun og forklarer, at Socialdemokraterne vil have vedtaget flere lignende tiltag:

»Vi må ikke stoppe med at følge det her område, vi politikere skal konstant være opmærksomme på, hvad vi kan gøre for at understøtte politiet og PETs arbejde. Jeg ser den her lov som solid og god. Men det bliver ikke sidste skridt i kampen mod radikalisering,« siger Trine Bramsen.

Ud af de foreløbigt 22 sager, der er rejst, har to personer mistet opholdstilladelsen.

11 sager er endt med, at udlændingen kunne beholde sig opholdstilladelse, mens der i skrivende stund kører ni uafsluttede sager. Det viser tal fra Udlændingestyrelsen, som Berlingske Nyhedsbureau har set.

Juraprofessor Jørn Vestergaard fra Aarhus Universitet mener, at det er et tvivlsomt grundlag, myndighederne beslutter sig ud fra, fordi man reelt set ikke har konkrete beviser på, at udlændingen har begået forbrydelser.

Men Trine Bramsen fastholder, at det er godt, at loven er blevet vedtaget. Hun peger på, at politiet og Politiets Efterretningstjenste (PET) muligvis skal have bedre redskaber for at dæmme op for Syrien-krigere.

»Det er et område, hvor vi kan se, at de, der tager af sted og tilslutter sig ekstremistiske bevægelser, de bliver mere kreative, og derfor er der også behov for, at politiet og PET får de redskaber, der skal til for at forfølge dem. Det, vi konkret har i støbeskeen, er at se på, hvordan vi strafferetligt kan forfølge de her personer, der tager af sted. Der ser jeg gode muligheder for at skærpe lovgivningen,« siger Trine Bramsen.