S vil ikke lade underskrifter give adgang til Folketinget

Der er allerede gode demokratiske kanaler mellem borgerne og Folketinget, mener Socialdemokraterne, der afviser forslag om, at borgere skal kunne fremsætte et lovforslag, hvis de samler 50.000 underskrifter.

Trine Bramsen fra Socialdemokraterne på sit kontor på Christiansborg. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du samler 50.000 underskrifter for din sag, skal dit lovforslag behandles i Folketinget.

Sådan lyder Alternativets opskrift på at inddrage befolkningen mere i lovgivningsarbejdet. Men allerede nu afviser Socialdemokraterne at stemme for forslaget, lyder det fra retsordfører Trine Bramsen (S).

»Vi har allerede nogle gode demokratiske kanaler mellem Folketinget og borgerne. For at dit forslag skal behandles, kræver det bare, at man kan finde ét folketingsmedlem, som vil fremføre din sag for Folketinget. Hvis ikke man kan det, så er chancen for, at forslaget bliver vedtaget, alligevel ikke så stor,« siger hun.

Ifølge Trine Bramsen sker det allerede i dag, at politikere fremfører enkeltpersoners og organisationers sager for Folketinget, hvor nogle af dem ender med konkret lovgivning. Hun mener derfor, at det er unødvendigt at indføre en ordning, hvor Folketinget skal tvinges til at behandle en sag.

»Jeg synes egentligt, der er en meget god sammenhæng i den demokratiske model, vi har i dag. DONG-sagen er et godt eksempel på, at vores demokratiske model virker. Enhedslisten valgte at fremsætte et lovforslag mod salget af DONG, som blev stemt ned,« siger Trine Bramsen.

En lignende ordning er allerede blevet vedtaget i Finland med stor succes. Her blev parlamentet pålagt at behandle et lovforslag om, at homoseksuelle skulle have samme rettigheder på en række områder som resten af befolkningen. Forslaget endte med at blive stemt igennem, og er i dag finsk lov.

Mens Socialdemokraterne og Venstre og afviser forslaget, er resten af Folketingets partier - bortset fra de Konservative, der ikke har taget stilling - tilhængere af forslaget fra Alternativet. Dermed er der et flertal uden om regeringen.