S vil holde havelågen åben for Skat

Socialdemokraterne vil bibeholde loven, der giver Skat adgang til privat grund uden en dommerkendelse. Det er et vigtigt redskab i kampen mod ulovligt arbejde, siger partiets skatteordfører.

Foto: Claus Fisker

En enig blå blok vil sætte en stopper for Skats adgang til danskernes private grund uden en dommerkendelse.

Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative kræver således et opgør med den lov fra 2012, som gør det muligt skattemyndighederne at vandre uforstyrret ind i danskernes haver for at snuse efter sort arbejde.

En afskaffelse af loven vil tage et vigtigt og nyttigt redskab ud af hånden på Skat, lyder forsvaret af loven fra Socialdemokraterne, som ønsker at bevare den omstridte beføjelse.

»Det er et godt redskab for Skat til at komme ind at kontrollere steder, hvor man mener, at virksomhederne ikke har rent mel i posen og ikke spiller efter reglerne. Jeg kan kun se, at det er i vores fælles interesse, at vi beskytter lønmodtagerne mod urimelige løn- og arbejdsvilkår, og at vi beskytter de lovlydige virksomheder mod de virksomheder, der snyder,« siger skatteordfører Jesper Petersen (S).

Fra loven blev vedtaget i 2012 frem til februar i år havde Skat gjort brug af retten 747 gange. I et svar til Folketinget i februar fortalte daværende skatteminister Benny Engelbrecht (S), at der kun havde været én klage i forbindelse med de 747 klager.

Jesper Petersen mener, at tallene taler deres tydelige sprog.

»Jeg synes ganske enkelt, at erfaringerne fortæller, at det er en god idé med sådan en lov, når der kun er kommet én klage ud af flere hundrede sager,« siger ordføreren.

Som loven lyder i dag, går grænsen for Skats adgang på privat grund ved hoveddøren, og der skal den fortsat gå, mener Jesper Petersen.

»Vi synes, det er en rimelig hjemmel, at Skat må kontrollere arbejdet på en grund på linje med de muligheder, Arbejdstilsynet har for at kontrollere arbejdsmiljø. Men Skat må ikke gå ind ad folks dør uden en dommerkendelse,« siger han.