S vil have færre karensdage

Dagpengekommissionen lægger op til at indføre alt for mange karensdage, mener Socialdemokraterne, der vil gå til forhandlinger med et ønske om færre af de dagpenge-løse dage for de ledige.

Da Dagpengekommissionen mandag præsenterede sine anbefalinger til et nyt dagpengesystem, var der især ét punkt i rapporten, der fik både fagbevægelsen og flere af Folketingets partier til at stejle: Karensdage.

Kommissionen lægger op til at indføre to karensdage hver tredje måned for de ledige, og det får Socialdemokraterne til at melde sig på banen med en klar udmelding:

»Det, kommissionen har foreslået, er for meget. Alt for meget. Karensdagene er en af de ting, vi har det svært ved,« siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S).

Karensdage er dage, hvor de ledige ikke får udbetalt dagpenge, og kommissionen lægger altså op til at indføre otte af de dagpenge-løse dage hvert år.

Karensdagene bortfalder dog, hvis den ledige finder gennemsnitligt en uges arbejde hver måned.

Regeringen har endnu ikke indbudt til forhandlinger om et nyt dagpengesystem, men Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og nu også Socialdemokraterne har alle meldt ud, at antallet af karensdage skal være lavere end det, Dagpengekommissionen foreslår.

Leif Lahn Jensen understreger dog, at Socialdemokraterne møder op til forhandlingerne med »et åbent sind«.

»Vi afventer regeringens udspil, og så må vi se, hvad der skal ske. Men karensdagene er i hvert fald en af de ting, vi har det svært ved, og det vil vi selvfølgelig sige ved forhandlingsbordet,« siger han.

Dagpengekommissionens rapport indeholder en mindretalsudtalelse fra LO og FTF, der begge sad med i kommissionen, hvori de to hovedorganisationer udtrykker deres modstand mod karensdagene.

Både LO og FTF foreslår i stedet, at der indføres én karensdag hver fjerde måned ved høj ledighed og sender dermed en regning på 650 millioner kroner videre til Christiansborg.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl (DF) har erklæret sig parat til at finde de penge, men Socialdemokraterne er endnu ikke klar til at tale finansiering.

»Jeg vil overhovedet ikke sige, hvor langt vi vil gå. Det hører til ved et forhandlingsbord. Det eneste, vi har sagt, er, at karensdagene er et problem for os, og at der er brug for flere penge, hvis vi skal have et ordentligt og trygt dagpengesystem. Og det skal vi,« siger Leif Lahn Jensen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) understreger tirsdag under et virksomhedsbesøg i Korsør, at hvis antallet af karensdage skal ned, »så kommer der til at mangle nogle penge, og så må man diskutere, hvor de alternativt skal komme fra«.