S vil have afgift på flybilletter

I en ambitiøs skattereform kan eksempelvis skat på flybilletter være noget af det, der skal beskattes, for at skatten på arbejde kan sænkes, mener Socialdemokraterne.

Store rejsedag i Københavns Lufthavn i juli 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann

Når regeringen skal finde penge til at sætte skatten på arbejde ned i en kommende skattereform, er det oplagt at genoplive S-SFs ide fra valgkampen om en afgift på flybilletter. Det siger den socialdemokratiske trafikordfører Rasmus Prehn, fra Aalborg til NORDJYSKE Medier

- Hvis man skal lave en skattereform, der er ambitiøs og som sætter skatten ned på arbejde, så er vi pisket til at være grundige og kreative i forhold til at finde nye indtægtskilder. Der har jeg svært ved at forestille mig, at et område som flytrafikken, der forurener mere end alt andet, ikke skal holde for. Når man skal betale afgift på NOx og cigaretter, så giver det også menig, at der er en afgift på flytrafik, siger Rasmus Prehn der også tidligere har foreslået, at droppe NOx-afgiften og i stedet indføre en afgift på 75 kroner per flybillet.

Han erkender dog, at der skal en ny model til i skattereformen.

- Det skal være en bedre afgift, som er baseret på kilometer og ikke en stykturs-afgift. Det der med, at man skal betale lige så meget fra Aalborg til København, som man skal fra København til Newark i USA, det giver ingen mening. Der skal være et relativt forhold, siger han.

Også transportminister Henrik Dam Kristensen (S) har tidligere åbnet for, at flyafgiften kunne få comeback.

- Bliver det aktuelt, bliver det formodentlig i forbindelse med en skattereform, og så vil alle Folketingets partier, tror jeg, kunne være med til at byde ind, lød det i oktober sidste år i Folketingssalen.

De Radikale foreslog selv den afgiftsmodel i valgkampen, hvor afgiften steg, jo længere man skulle flyve. Skatteordfører Nadeem Farooq (R) afviser dog at kommentere skattereformen før regeringen kommer med et samlet udspil.

- Vi sidder netop nu og forhandler, og der er mange elementer, der indgår som finansiering, men om det er den ene eller anden, det vil jeg ikke gå ind i nu, siger han til NORDJYSKE Medier.

BNB