S vil give ret til tidlig pension efter 42 års arbejde

Efter over halvandet års venten har Socialdemokratiet præsenteret sit udspil til ret til tidlig pension.

Statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nicolai Wammen, skatteminister Morten Bødskov og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard på pressemøde på Danish Crown i Horsens, tirsdag den 18. august 2020. Regeringen præsenterer sit nye udspil: Ny ret til tidlig pension værdig tilbagetrækning for alle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens udspil om en ret til tidlig pension gælder for personer med mindst 42 år på arbejdsmarkedet, når de er 61 år. 38.000 personer bliver omfattet i 2022, lyder forventningen.

Det fremgår af S-regeringens længe ventede udspil, som er præsenteret tirsdag.

En ret til tidlig pension var Socialdemokratiets helt centrale valgløfte i forbindelse med sidste års folketingsvalg.

»Der er hver dag danskere, der må gå på arbejde med ondt i knæet, i ryggen eller i skuldrene. Vi vil indføre en ordning for jer, der i lang tid har betalt skat og knoklet i de allerhårdeste job,« siger statsminister Mette Frederiksen (S).

»I skal have mulighed for at stoppe, inden I er slidt helt ned. Pensionstilværelsen skal være god. Det skal være nogle gode år med tid til at dyrke sin interesser og sin familie,« siger hun.

Regeringens udspil for nedslidte giver 13.550 kroner om måneden før skat. Beløbet nedsættes, hvis man har en pensionsformue på over to millioner kroner.

Beløbet kan suppleres med udbetalinger fra egen pensionsopsparing, uden at pensionsydelsen sættes ned. Man får desuden mulighed for at arbejde og tjene op til 24.000 kroner om året før skat, uden at beløbet sættes ned.

Ifølge regeringens udspil er der tale om en model, som »udelukkende er baseret på objektive kriterier«. Man skal ikke visiteres eller vurderes for at komme med på ordningen.

En anciennitetstrappe er afgørende for retten til tidlig pension. Den betyder, at personer med 42 års anciennitet kan gå et år tidligere på pension. Personer med 43 års anciennitet kan gå to år tidligere på pension. 44 års anciennitet betyder, at man kan gå tre år tidligere på pension.

Optjeningsperioden opgøres, fra man er 61 år. Det betyder, at en person skal have været på arbejdsmarkedet i en alder af 17, 18 eller 19 år for at få ret til tidlig pension.

/ritzau/