S vil afsætte 100 millioner kroner til ensomme ældre

Der både kan og skal findes penge til at styrke indsatsen for ensomme ældre, siger Mette Frederiksen (S).

Foto: Henning Bagger. Arkivfoto: Der både kan og skal findes penge til at styrke indsatsen for ensomme ældre, siger Mette Frederiksen (S).
Læs mere
Fold sammen

Socialdemokratiet vil afsætte en pulje på 100 millioner kroner til en indsats for de cirka 33.000 personer på 65 år eller mere, der er »alvorligt og svært ensomme«.

Det skriver Avisen Danmark.

Udspillet er et af Socialdemokratiets indspark i kommunalvalgkampen.

»Ældreplejen er presset på tid og hænder, aktiviteter forsvinder, og ensomhed er et stigende problem.«

»Familiemønstrene har ændret sig i Danmark. Mange har for lidt tid, mens mange ældre har for meget tid. Vi ser bagsiden af det moderne samfund,« siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til Avisen Danmark.

Udspillet er øremærket frivillige foreningers indsats mod ensomhed.

Ifølge Socialdemokratiet koster ensomhed blandt ældre hvert år samfundet mellem 120 og 232 millioner kroner, og flere end 10.000 ældre indlægges årligt på grund af svage eller manglende relationer til andre mennesker.

Socialdemokraterne har ikke andre partier med på planen endnu, og det ligger endnu ikke helt klart, hvor pengene skal komme fra.

»Vi tager det med i finanslovsforhandlingerne. Pengene kan og skal findes,« lyder det fra Mette Frederiksen.

S-formanden vil endnu ikke gå i detaljer med, om de frivillige aktører skal søge midlerne, eller hvordan de udmøntes.

Socialdemokratiet vil gerne have fokus på forebyggende initiativer og en rapportering, der garanterer, at man får noget ud af midlerne - og at der ikke bliver tale om lappeløsninger, skriver Avisen Danmark.

Ældre Sagen ser positivt på Socialdemokratiets forslag.

»En pulje på 100 millioner kroner afskaffer ikke alle problemer, men det er absolut et anseligt beløb,« siger David Vincent Nielsen, der er social-humanitær konsulent i Frivilligafdelingen i Ældre Sagen, til Avisen Danmark.

/ritzau/