S: Vi stopper giftskibet

Selvom de Radikale ikke vil støtte en særlov, der kan stoppe giftskibet fra Australien til Danmark, kæmper Socialdemokraterne videre. Hasteforslag bliver fremsat i morgen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bare en teskefuld hexaclorbenzen, kaldet HCB, i havet ved Nyborg vil kunne ødelægge al dyreliv i år fremover. Så giftigt er det stof, der findes i de 6100 ton giftaffald, som miljøminister Karen Ellemann (V) har givet Kommunekemi i Nyborg lov til at importere fra Australien. 

Og Socialdemokraterne er fast besluttede på, at sætte en stopper for gifttransporten, inden det første af fire planlagte skib er sejlet fra Australien. Også selvom de Radikale i går meddelte, at de ikke vil støtte en særlov, der forbyder denne enkelte transport.

- Vi er stadig i forhandlinger med de Radikale. Det kan altid godt tage lidt tid med dem. Vi har Per Ørum Jørgensen (KD) med, Liberal Alliance er afventende og har ikke sagt fra, så vi har stadig forhåbninger om at få stoppet det her, siger Socialdemokraternes miljøordfører Mette Gjerskov. 

Hun forventer at have et beslutningsforslag klar i løbet af i dag, så det kan blive fremsat i folketingssalen i morgen med henblik på en hastebehandling. 

- Jeg synes, der er alle mulige tegn på, at vi får stoppet det her. Hver gang vi løfter en sten i denne sag, så kryber der jo noget nyt frem, siger Mette Gjerskov. 

Hun peger på, at eksperter har sået tvivl om, hvorvidt der er lavet de nødvendige beredskabsplaner og vurderinger af de miljømæssige aspekter omkring Kommunekemi. Det skyldes blandt andet, at der efter fyrværkeriulykken i Seest ved Kolding i 2004 blev vedtaget skærpede regler for, at virksomheder der behandler farlige stoffer skal have have en særlig VVM-redegørelse. 

Mette Gjerskov lægger samtidig vægt på, at Kommunekemi har sagt, at virksomheden ikke vil lægge sag an mod staten eller Miljøstyrelsen, hvis Folketinget skulle trække den famøse tilladelse tilbage. 
 
- Vi får efterhånden stablet så meget på benene, at der viser, at vi kan trække denne tilladelse tilbage, så jeg er meget fortrøstningsfuld, siger Mette Gjerskov. 

Hun understreger, at sagen ikke bare handler om dette enkelte tilfælde, og det vil også komme til at fremgå af det forslag, som vil blive fremsat i Folketinget. 

- Jeg opfatter ikke det her som en særlov. Vi går efter at få stoppet transport over lange afstande af HCB. Og det vil jo sende det klare budskab til regeringen, at den slags tilladelser her, skal man aldrig nogensinde give, siger Mette Gjerskov. 

- Det her affald har jo ligget i Australien i måske 25 år, mens man har ventet på, at et eller andet land var tåbelig nok til at tage imod det. Australien har jo selv kunnet behandle det her affald indtil for få år siden. De vil bare ikke. Og det går ikke. Der skal sendes et klat signal om, at hvis man forurener, så må man selv rydde op, siger Mette Gjerskov.  
 
HCB er et af verdens 12 farligste miljøstoffer, og det er forbudt både at produceres og handle med det.

Miljøminister Karen Ellemann har understreget, at der findes en generel beredskabsplan for brand på Kommunekemi, men hun har alligevel bedt beredskabschefen i Nyborg om at garantere, at beredskabet er i orden. 

- Der skal ikke opstå tvivl om, hvorvidt både beredskabet og i det hele taget kompetencen til at destruere denne gift er i orden, siger Karen Ellemann til Ritzau.