S: Vi skal stå klar, når unge vil ud af ekstremistiske miljøer

Det er afgørende, at myndighederne står klar til at hjælpe de unge, der ønsker at forlade de ekstremistiske miljøer, understreger Socialdemokraterne, efter nye tal viser, at hovedstaden oplever flere radikaliserede unge.

Der skal sættes en stopper for tilgangen af unge mennesker til ekstremistiske miljøer i Danmark, ligesom myndighederne skal stå klar til at hjælpe de unge, der ønsker at forlade miljøet.

Det fastslår Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), på baggrund af nye tal fra Københavns Kommune, der ifølge Berlingske viser, at hovedstaden oplever flere radikaliserede unge som følge af den internationale konfliktoptrapning.

Alene i 2014 havde Københavns Kommune 60 sager om unge københavnere i farezonen for at blive radikaliseret. Til sammenligning var der i alt 94 sager i de tre foregående år.

»Vi ved jo desværre godt, at der er et pres på de ekstremistiske miljøer, og det er også derfor, vi har sat massivt ind med yderligere redskaber, som dels skal sætte en stopper for tilgangen, men som også sikrer, at det bliver sværere at være i miljøet og får de unge ud af det. Vi skal stå klar, når de unge søger en vej ud af det,« siger Trine Bramsen.

Københavns Kommune fordoblede sidste år indsatsen mod radikalisering over de næste fire år og bruger nu sammenlagt 7,2 millioner kroner på antiradikalisering og beslægtede initiativer.

Men det er ikke kun i hovedstaden og Aarhus, hvor den berygtede Grimhøjmoske ligger, at radikaliseringen af unge foregår, påpeger retsordføreren:

»Vi kan godt pege på nogle miljøer, eksempelvis Grimhøj, hvor det foregår, men en af de svære ting ved det her er, at det ikke kun foregår omkring moskeerne. Det foregår i høj grad på nettet, og derfor kan man ikke afgrænse det geografisk. Og det her er ikke bare et landsdækkende problem. Det er et globalt problem,« siger Trine Bramsen.

Ifølge hende er myndighederne massivt til stede på de sociale medier, ligesom de overvåger miljøerne for at have føling med, hvad det er for mennesker, der kommer der. Og hvis der er tale om meget unge mennesker, inddrager man også familien, fortæller Trine Bramsen.

Hun mener desuden, at også moskeerne har et stort ansvar:

»Vi ved, at det er moskeerne, der kan fortælle de unge, at de her ekstremistiske miljøer ikke er den rigtige vej at gå i forhold til den religiøse dyrkelse. Vi kommer ikke uden om, at det har en rigtig stor betydning, at stærke muslimer går ud af lægger afstand til de her miljøer,« siger hun.

Den seneste melding fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) lyder, at mindst 110 personer er udrejst fra Danmark til Syrien eller Irak for at kæmpe. 16 af dem formodes dræbt.