S: Vi kan vende udviklingen i yderområderne

Socialdemokraterne er uenige i en ny rapport fra KL og Miljøministeriet. Der er rigeligt bevis for, at der kan skabes job og tilflytning, lyder det fra medlem af Udvalget for Landdistrikter og Øer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er politiske muligheder for at vende udviklingen i de danske yderområder, siger Kaare Dybvad, socialdemokratisk folketingspolitiker og medlem af Udvalget for Landdistrikter og Øer.

En ny rapport fra Kommunernes Landsforening (KL) og Miljøministeriet konkluderer ellers, at udviklingen med færre indbyggere og arbejdspladser i landdistrikterne ikke vil vende.

Men det er Kaare Dybvad uenig i, og Socialdemokraterne vil ligesom de Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Venstre gøre sit for at vende udviklingen:

»Det er klart, at vi skal skabe udvikling i alle dele af landet, og det er der jo også politiske muligheder for at gøre. Man kan jo se, at man har gjort det i Esbjerg og flere andre steder i landet. Der er jo skabt private arbejdspladser de steder, selvom det tidligere er blevet afvist, at det kan lade sig gøre. Så det er der altså rigeligt beviser for, at man kan,« siger Dybvad, der også har skrevet bogen »Udkantsmyten« om kvalerne i yderområderne.

I regeringsgrundlaget står der, at regeringen vil skabe en strategi for at vende udviklingen, øge tilflytningen og skabe vækst i erhvervslivet i landdistrikterne.

Og de Konservative vil også have vedtaget en handlingsplan, der er målrettet landdistrikterne. Socialdemokraterne melder sig i det kor:

»Det er interessant at se på, hvordan vi sikrer, at vi får hele landet med. Men vi må vente at se på, hvad den borgerlige blok spiller ud med,« siger Kaare Dybvad.

Konkret har Socialdemokraterne endnu ikke fastlagt partiets linje for, hvordan man skal skabe vækst i landdistrikterne i Danmark.

Men Kaare Dybvads personlige bud er at flytte aktiver fra storbyerne og ud i provinsen:

»Altså uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser skal flyttes fra de store byer og ud i provinsen. Man skal fokusere på at sikre en infrastruktur i verdensklasse, både digitalt og trafikalt, til hele landet. Sådan kan man ændre tendensen. Det vil gøre, at folk flytter derhen, fordi arbejdspladserne og uddannelserne er der,« siger han.