S: Vi har ikke sagt at skatten aldrig skal lettes

"Velfærd først", siger Mette Frederiksen i kommunalvalgkampen. Samtidig har syv S-borgmestre lettet skatten.

København. S-formand Mette Frederiksen opfordrer til at stemme socialdemokratisk ved kommunalvalget med argumentet om, at andre partier vil sænke skatten for de rigeste - og at det vil gøre det svært at sikre velfærden.

Hun kritiseres for at blande det landspolitiske spørgsmål om topskat ind i kommunalvalgkampen. Samtidig har syv af 34 S-borgmestre mindst én gang siden kommunalvalget i 2013 lettet skatten.

Det har ikke været muligt at interviewe partiformanden. I stedet stiller kommunalordfører Magnus Heunicke (S) op:

Spørgsmål: Syv S-borgmestre har lettet skatten. Viser det, at der er råd til både skattelettelser og velfærd, eller har dine partifæller forringet velfærden i deres kommuner?

- Nej, for de siger jo også alle sammen, at de kan se, at de kommer til at have brug for flere midler i takt med, at der bliver flere ældre.

Spørgsmål: Men nu taler vi ikke om fremtiden. Syv S-borgmestre har sat skatten ned. Betyder det, at de har forringet velfærden?

- Nej. Der kan jo være nogle lokale forhold for eksempel at blå partier har krævet det i budgetforhandlingen eller at kassebeholdningen har været ekstraordinært stor.

Spørgsmål: Har dine partifæller i de syv kommuner også prioriteret velfærd før skattelettelser?

- Ja, det har de helt åbenlyst.

- I de få socialdemokratiske kommuner, der har lavet aftaler med en mindre skattelettelse, skyldes det, at de har vurderet, at lige præcis hos dem det år har de haft politisk og økonomisk mulighed for det.

Spørgsmål: Så det var altså bevis på, at der visse steder har været råd til begge dele?

- Vi har jo ikke argumenteret for, at der aldrig kan blive råd til skattelettelser. Vores argument er, at vi først skal have råd til velfærd, derefter kan vi snakke skattelettelser.

- Og det skal være i bunden, og ikke i toppen som regeringen foreslår.

Spørgsmål: Men blander du dermed ikke æbler og pærer sammen, for spørgsmålet om fordelingen af skattelettelser har kommunerne jo ikke magt over - det kan kun besluttes på Christiansborg?

- Det har en tæt, tæt sammenhæng, hvad Christiansborg beslutter og hvad kommunerne har af muligheder for at løfte velfærden.

Spørgsmål: Men du medgiver vel, at kommunalpolitikere ikke kan afgøre, om skatten skal lettes i toppen?

- Ja, spørgsmålet om topskat behandles på Christiansborg, men det hænger tæt, tæt sammen.

- Fordelingen af skattelettelser forhandler man i Folketinget, men det har en direkte konsekvens for ældre, sundhed og børnepasning i kommunerne.

/ritzau/