S: Venstre skylder svar efter Irak-afsløring

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, kræver, at Venstre »kommer ud af busken« og forklarer, hvorfor den daværende VK-regering angiveligt manipulerede med sandheden om et samarbejde med et omstridt sikkerhedsfirma under Irak-krigen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afsløringen af VK-regeringens forsøg på at skjule en aftale med amerikanske lejesoldater fra firmaet Blackwater under Irak-krigen, stiller kun Venstres beslutning om at nedlægge Irak-kommissionen i et endnu dårligere lys.

Sådan siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), efter det i Jyllands-Posten er kommet frem, at en teknisk omskrivning af ordet »samarbejde« skulle forhindre offentligheden og Folketinget i at få oplysninger om forsvarets aftaler med Blackwater.

»Afsløringerne gør kun køen af manglende svar fra Venstre endnu længere. Krig er en alvorlig sag, og denne blev sågar indgået af et meget smalt politisk flertal. Nu er det også det smallest mulige flertal, der har besluttet at droppe undersøgelsen af grundlaget. Venstre må komme ud af busken og forklare sig. De kan ikke være andet bekendt overfor soldaterne, deres pårørende og det demokratiske samfund,« siger Trine Bramsen i et skriftligt svar til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge et notat skulle det over for offentligheden hedde, at forsvaret »ikke« samarbejdede med private sikkerhedsfirmaer i Irak. Formuleringen kunne anvendes, fordi man kun havde »en samtale med« Blackwater og dermed ikke direkte samarbejdede med dem.

Daværende forsvarsminister Søren Gade (V) husker ikke sagen i detaljer, men siger, at Folketinget havde fået det korrekte svar, hvis det havde spurgt efterfølgende. Han erkender, at der ikke blev »ruttet med sandheden«.