S: Venstre leger politisk gemmeleg med kontanthjælpen

En stor del af Venstres bagland vil sænke kontanthjælpsloftet, men partitoppen vil ikke fastsætte et konkret beløb. Socialdemokraterne efterlyser håndfaste bud på nedskæringerne fra Venstres folketingsmedlemmer.

Foto: Keld Navntoft

Socialdemokraterne er ét stort spørgsmålstegn, når det kommer til, hvad Venstre vil med kontanthjælpen.

I en ny undersøgelse, som Berlingske Research lavet, svarer en stor del af Venstres bagland, at de vil sænke kontanthjælpsloftet med helt op til 100.000 kroner om året, men Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), savner tørre tal fra Venstres medlemmer på Christiansborg - ikke kun fra borgmestre og byrådsmedlemmer.

»Det er mere end halvandet år siden, at Venstre lancerede et moderne kontanthjælpsloft, men de har endnu ikke fortalt, hvad det konkret går ud på, så danskerne kan forholde sig til det.«

»Det er en politisk debat med blind makker, som skaber maksimal usikkerhed omkring, hvad der skal ske med kontanthjælp, dagpenge, børnepenge og så videre, og jeg synes, at Venstre skal stoppe deres politiske gemmeleg,« siger Jesper Petersen.

I alt har 218 byrådsmedlemmer, vælgerforeningsbestyrere og borgmestre fra Venstre svaret på undersøgelsen, som dermed ikke er helt repræsentativ.

195 af dem har givet et bud på, hvor kontanthjælpsloftet skal ligge, og 87 procent af dem mener, at loftet for Venstres omdiskuterede kampagnefamilie, som modtager kontanthjælp, børnecheck, boligsikring og tilskud til daginstitution for i alt 454.215 kroner om året, skal sænkes til 350.000 kroner eller derunder.

Venstres næstformand, Kristian Jensen (V), fortæller til Berlingske, at »baglandet er helt enig med Venstres politik«, og selvom Socialdemokraternes Jesper Petersen efterlyser konkrete tal fra Venstre, tolker han næstformandens udmelding som et udtryk for, at Venstre er klar til at skære markant i de offentlige ydelser til de arbejdsløse. Og det er han imod.

»Baglandets dominerende holdning giver en klar indikation af, hvad Venstre vil, og deres ønsker til kontanthjælpsloftet vil svare til mere end at afskaffe børnechecken for forældre, der bliver arbejdsløse. Det vil forstørre fattigdommen og medføre en stigning i antallet af børn, som får ringere opvækstvilkår, og det vil Socialdemokraterne ikke være med til,« siger han.

Berlingske Nyhedsbureau