S-vælgerne beklager højredrejning

Socialdemokraterne har bevæget sig for langt til højre i regeringssamarbejdet, mener ikke bare de fleste af partiets egne vælgerne, men også mange af dem, der vil stemme på de borgerlige partier.

Lars Pries er en af de danskere, der er stået frem og har fortalt, at han mister dagpengeretten i 2013, når dagpengeperioden forkortes. Netop de strammere dagpengeregler har medført kraftig kritik af regeringen fra fagbevægelsen og Socialdemokraternes venstrefløj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne er drejet for langt til højre efter valget sidste år. Sådan lyder opsangen fra et flertal af Socialdemokraternes vælgere til partiformand Helle Thorning-Schmidt, der i dag gør status over et år med voldsom vælgerflugt på Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

Efter en stribe brudte røde løfter og en skatteaftale med de borgerlige partier konkluderer 51 procent af S-vælgerne, at Socialdemokraterne har bevæget sig for langt i regeringssamarbejdet med de Radikale og SF. 40 procent siger nej. Men også en betydelig del af blå bloks vælgere - 37 procent - mener faktisk, at Socialdemokraterne har bevæget sig for langt til højre, mens 42 procent siger nej.

Fra dele af det socialdemokratiske bagland, som mødes i dag, lyder der bekymring.

»Jeg synes også, at politikken er blevet for blå. Både i skatteaftalen, hvor det er de rige, der tager fra de fattige, og dagpengene. Dybest set forstår jeg ikke regeringens holdning,« siger Knud Peter Levinsen, der er socialdemokratisk lokalformand i Haderslev.

»Der skal justeres lidt tilbage«

Ifølge Lisbeth Hansen, der er kredsformand i Herning Syd, er grænsen nået.

»En regering, der er sammensat på den måde, vil jo komme til at dreje til højre. Og Helle sagde jo også fra starten, at hun er midtsøgende. Men jeg synes, der skal justeres lidt tilbage. Jeg synes, de er rigtigt hårde ved kontanthjælpsmodtagerne og pensionisterne. De tåler i hvertfald ikke mere,« siger Lisbeth Hansen.

Forude venter to vigtige forhandlinger, hvor Helle Thorning-Schmidt og resten af regeringen skal afgøre, om den vil søge mod højre eller venstre. Samarbejde med Venstre og de borgerlige partier eller med Enhedslisten. Det er Finansloven og kontanthjælpsreformen, der er annonceret efter nytår. Her kan regeringen passende justere kursen mod venstre, mener Knud Peter Levinsen.

»Jeg synes, der skal gøres noget ved højredrejningen. Et sted at starte kunne være at få sit parlamentariske grundlag med på finansloven,« siger han.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt afviser at ændre holdning til velfærdssamfundets indretning og trækker en lige linje fra vanskelige reformer til fremtidens velfærd.

»Socialdemokraterne er i gang med at gøre det, som er nødvendigt for at få Danmark sikkert og trygt igennem krisen på en måde, så vi stadig har et velfærdssamfund på den anden side. Det er en alvorlig krise, vi er i, og den har krævet meget svære beslutninger i samfundets maskinrum for at få tingene til at hænge økonomisk sammen. Der findes ikke noget velfærdssamfund på den anden side af krisen, hvis vi ikke har styr på økonomien, og det er blevet vores opgave,« siger Helle Thorning-Schmidt.