S: Utroværdigt at få penge fra tobaksindustrien

Det virker utroværdigt, siger socialdemokraten Mette Gjerskov efter, at det er kommet frem, at de blå partier har modtaget støttekroner fra tobaksindustrien.

Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgerlige politikere har de seneste seks år modtaget over en kvart million kroner fra tobaksindustrien i Danmark, og i flere tilfælde har politikerne selv bedt om pengene.

Et af de partier, der kan skrive under på at have fået støttekroner fra tobaksindustrien, er Det Konservative Folkeparti, som fik 50.000 kroner ved det seneste folketingsvalg, efter at partiet selv havde søgt om det.

Socialdemokraterne har derimod ikke fået penge fra tobaksindustrien, oplyser partisekretær Lars Midtiby. Og det glæder Socialdemokraternes Mette Gjerskov (S).

»Det står frit for sig, så længe man oplyser, hvem man modtager penge af, men det er klart, at man bliver nødt til at se på, om ens troværdighed holder,« siger hun og fortsætter:

»Jeg vil ikke have taget imod penge fra tobaksindustrien, for det vil meget nemt kunne blive opfattet som en sammenblanding af politisk interesse og økonomi, og det er jeg ikke interesseret i,« fastslår den socialdemokratiske udviklingsordfører og tilføjer, at hun ikke har særlig mange fællesinteresser med tobaksindustrien.

Mette Gjerskov er dog glad for, at det er kommet frem, at nogle partier får donationer fra tobaksindustrien.

»Nu kommer det så frem, og det er fint, at de har offentliggjort det, så kan vælgerne selv bestemme, om de vil stemme på et parti, som modtager penge fra tobaksindustrien,« påpeger hun.

Hos brancheforeningen Tobaksindustrien fortæller direktør Jens Hennild, at tobaksindustrien aldrig har givet penge til hverken de Radikale eller partier til venstre for midten, men at »en række partier« får beløb lige under 20.000 kroner.