S: Usagligt at kræve Sundhedsstyrelsens direktør fyret

SF og DF mener, at Sundhedsstyrelsens direktør bør trække sig efter vildledning af Folketinget. Men det krav er grænsende til det usaglige, påpeger S-ordfører.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods en »klart uacceptabel« situation, er der intet belæg for at kræve Sundhedsstyrelsens direktør fyret.

Det understreger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), der er »chokeret« over et krav fra SF og Dansk Folkeparti om netop at afskedige styrelsens administrerende direktør, Else Smith.

Partierne mener, at hun bør trække sig, fordi styrelsen har udeladt væsentlige oplysninger i et notat om sagsbehandlingen af en hjerneskadet psykiater fra Vestjylland. Men det krav er der altså intet grundlag for, siger den socialdemokratiske sundhedsordfører.

»Jeg mener, at vi skal vide mere i denne sag. Og jeg synes faktisk, at det er lidt usagligt, at nogle går ud og kræver så alvorlig en handling og konsekvens på det grundlag, vi har her. Det ville jeg i hvert fald slet, slet ikke føle mig rede til som sundhedsordfører, men det er der åbenbart andre kolleger, der gør - om ikke andet så for at sætte en dagsorden,« siger Flemming Møller Mortensen og advarer mod en »lynchstemning«.

Sundhedsordføreren betoner, at han - modsat SFs sundhedsordfører, Özlem Cekic (SF), og Dansk Folkepartis Liselott Blixt (DF) - har »fuld tillid« til Sundhedsstyrelsen.

»Hvis man som sundhedsordfører gav udtryk for, at man ikke havde tillid til Sundhedsstyrelsen, som er vores øverste nationale sundhedsmyndighed, ville der være noget ravruskende galt i vores samfund,« siger han.

Heller ikke hos Venstre kan sundhedsordfører Jane Heitmann (V) finde belæg for, at direktøren skal gå af.

»Jeg synes ikke, at det er Folketingets opgave hverken at hyre eller fyre folk i Sundhedsstyrelsen. Jeg har indkaldt sundhedsministeren i samråd, og der har jeg en forventning om at få afklaret de mange spørgsmål, jeg har,« siger hun.

Sundhedsstyrelsens notat blev sendt til Sundhedsministeriet og Folketinget i juli 2013. Og mens notatet over seks sider gennemgår Sundhedsstyrelsens behandling af sagen om den hjerneskadede psykiater, der fik frataget sin autorisation midlertidigt i maj 2013, er der ifølge DRs oplysninger væsentlige informationer og alvorlige indberetninger fra læger, patienter, kommuner og pårørende, som styrelsen har udeladt. Et faktum, der har fået blandt andre Özlem Cekic til at pege på en »vildledning« af Folketinget.

Partierne har nu kaldt sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i samråd, og han har også selv udbedt sig en redegørelse af forløbet:

»Det er helt afgørende for vores demokrati, at Folketingspolitikerne får de oplysninger, de har brug for, så de har et ordentligt grundlag at træffe beslutninger ud fra. Det er derfor jeg har bedt om en komplet redegørelse, så vi kan komme til bunds i denne her sag,« siger Nick Hækkerup i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.