S: Underskrift forpligter unge kriminelle

Kontrakter kan få unge væk fra en kriminel løbebane, mener Socialdemokraterne. Det handler om erkendelsen af at have gjort noget forkert, lyder det fra partiets retsordfører.

Læs mere
Fold sammen

En underskrift på, at man ikke vil gøre noget kriminelt, er en vigtig erkendelse, som kan hjælpe unge ud af kriminalitet.

Det mener Socialdemokraterne, som håber, at et nyt forsøgsprojekt vil forebygge kriminalitet ved at få unge til at skrive under på, at de for eksempel ikke vil sætte ild i biler eller lave graffitti.

Retsordfører Trine Bramsen (S) ser kontrakterne som vigtigt redskab til at sætte tidligt ind over for unge, der er på vej i den gale retning.

»Jo tidligere helt unge erkender, at de har gjort noget forkert og får brudt med deres dårlige vane, jo lettere bliver det også at komme ud af kriminalitet. Erkendelsen er den allermest motiverende faktor til at ændre adfærd, og det er i den sammenhæng, de her kontrakter skal bruges. Både i forhold til de helt unge og i forhold til de lidt ældre, der begår en førstegangsforseelse,« siger hun.

Socialministeriet har udvalgt Randers og Skanderborg som forsøgskommuner i det nye projekt, der er inspireret af en ordning i Storbritannien, skriver Jyllands-Posten. Projektet hedder »Aftale om god opførsel«, og fra begyndelsen af 2015 får de to kommuner til opgave at opdage bekymrende adfærd hos unge, hvorefter de skal indgå en aftale med dem. Både forældre, skolen og myndigheder skal involveres i kontrakten.

Trine Bramsen understreger, at kontrakterne selvfølgelig skal overholdes. Ellers vil det helt som sædvanlig kunne resultere i sociale sanktioner eller en plettet straffeattest, hvis den unge er over den kriminelle lavalder.

»Man indgår en kontrakt om, at man ikke vil gentage det meget forkerte, man har gjort. Og i det ligger der jo også, at gentager man det, så har det nogle langt hårdere konsekvenser end blot en kontrakt. Så vil det have alvorlige udfald i forhold til den unges fremtid,« lyder det fra retsordføreren.